Министерството на образованието и науката (МОН) издаде нова заповед за

...
Министерството на образованието и науката (МОН) издаде нова заповед за
Коментари Харесай

МОН с нова заповед за мерките за противодействие на COVID-19 в образователните институции

Министерството на образованието и науката (МОН) издаде нова заповед за ограниченията за противопоставяне на COVID-19 в просветителните институции. Документът е подписан от заместник-министър Емилия Лазарова и е адресиран до шефовете на просветителните институции и началниците на районните ръководства на образованието.

В заповедта се показва, че на този стадий не е планувано въвеждане на противоепидемични ограничения за разнообразни просветителни институции, в това число висши образователни заведения.

При вписване на доказан случай на COVID-19 и неговите близки контактни лица към сегашния миг се ползват наредбите на член 61 от Закона за здравето. Всеки болен от COVID-19 се слага под наложителна изолираност за интервал от 7 дни с наставление, издадено от шефа или от акредитиран от него заместник-директор на съответната районна здравна ревизия.

Неговите близки контактни лица, в това число съученици и преподаватели, се слагат под наложителна карантина за интервал от 5 дни от датата на последния контакт с болен от COVID-19, още веднъж с наставление, издадено от съответната районна здравна ревизия.

От главно значение продължава да е провеждането на хигиена на ръцете от възпитаници, педагогичен и непедагогически личен състав и нейното одобряване като съществена хигиенична мярка, без значение от разпространяването на COVID-19.

Освен това, вярното осъществяване на всекидневно проветряване, разчистване и стерилизация на повърхности и реализирането на непрекъснат надзор от виновните лица в учебните заведения също спомага за понижаване на записаните случаи на заразни болести в проведените колективи.

При завишаване на броя на заболелите, респективно карантинираните лица в учебни заведения в обещано обитаемо място, по преценка на шефовете на учебните заведения просветителният развой може да се провежда по метод, който да лимитира взаимоотношението сред обособените паралелки за понижаване на опцията за предаване на инфекции.

При нужда следва да се търси подпомагане от районните здравни инспекции.

В Националната електронна осведомителна система за предучилищното и учебното обучение (НЕИСПУО) е обновена номенклатурата с нормативно регламентираните учредения за прекосяване към образование от разстояние в електронна среда. Моля, директно след приемане на акта или заявката (за обособен възпитаник в ОРЕС до 30 дни) за прекратяване на присъствения учебен развой в учебното заведение, да отразите смяната в организацията на образование, като впишете и номера на заповедта.

В заповедта се обръща внимание, че заради анулация на изключителната епидемиологична конюнктура от март 2022 година, към сегашния миг използването на наредбите на член 115а, алинея 4 от Закона за предучилищно и учебно обучение е незаконосъобразно.

Какво значи това за учениците?

За учениците главната смяна е, че присъственото образование остава към този момент единствената форма на образование. При усилване на COVID-19 ограниченията обаче могат да се приспособяват, като да вземем за пример:

друго начало на образователните занятия и на друг график за междучасията
осъществяване на повече занятия на открито, когато е допустимо
ограничение на използването на кабинети от разнообразни класове/паралелки, хранене по график и други
Възможно е също по този начин да се наложи прекосяване към образование от разстояние в електронна среда, само че това ще става единствено при категорично решение на шефа на учебното заведение и със съдействието на районната здравна ревизия.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР