Министерството на образованието и науката качи на сайта си примерни

...
Министерството на образованието и науката качи на сайта си примерни
Коментари Харесай

МОН публикува новите варианти на тестовете за НВО след 7. клас

Министерството на образованието и науката качи на уеб страницата си примерни проби по български език и литература, математика и непознат език за националното външно оценяване след 7. клас за образователната 2023 - 2024 година.



Тази образователна година има облекчения за седмокласниците. Времето за решение на първия модул от тестванията се усилва от 60 на 75 минути, с цел да имат повече време за решение и преместване на правилните отговори седмокласниците.



По математика две от дилемите, които до момента са били с отворен отговор, стават с избираем. Прави се, тъй като се позволяват чести механически неточности при решаването на изискванията на отворените задания. С смяната децата ще могат да се поправят още в хода на изпита, в случай че видят, че решението им не дава отговор на изброените разновидности.

Има и още новости за седмокласнците. При заболяване или гибел в фамилията могат да се явят на втора дата, избрана от министъра. Изпитите пък се изместват към края на юни, с цел да има повече време за подготовка. Тази година пробата по български език и литература ще бъде на 19 юни, а този по математика - на 21 юни.

Тестът по български език и литература се състои от:
18 задания със структуриран отговор с четири благоприятни условия за отговор, от които единствено един -е правилен6 задания с къс свободен отговор1 задача с уголемен свободен отговор1 задача за основаване на текст
Представени са и четири примерни задания от теста.

Тестът по математика се състои от:
20 задания, които са със структуриран отговор с четири благоприятни условия за отговор, от които единствено един е правилен3 задания със свободен отговор – учениците би трябвало да опишат и да аргументират осъществяването на избрана математическа задача с аналитико-синтетичен темперамент
Министерството е показало и няколко примерни задания по математика.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР