Министерството на младежта и спорта спазва законите на Република България

...
Министерството на младежта и спорта спазва законите на Република България
Коментари Харесай

Весела Лечева: ММС изпълнява определението на съда, предлагам на двете федерации да седнат на масата за преговори

Министерството на младежта и спорта съблюдава законите на Република България и би трябвало да извърши правосъдните решения.

Това съобщи през днешния ден при срещата си с представители на БФАС министър Весела Лечева. Това е поредна среща сред БФАС и управлението на Министерството на младежта и спорта. Весела Лечева одобри ръководителя на организацията Румен Дунев, Владимир Илиев и Николай Златков. В началото на диалога Лечева съобщи, че разговорът не е спирал от началото на мандата й като длъжностен министър.

„ Проблемите в автомобилизма не са от месец или два, а са трупани с години. Надявам се, че няма да допуснете политиката да се намесва във вашия спорт “, акцентира министър Весела Лечева по време на диалога.

„ Срещата сред ММС и БФАС продължи доста дълго заради една единствена причина. Нашето предпочитание е да намерим общ път за развиването на автомобилния спорт в България. Имаме интерес всички спорове, които се развиват в правосъдните зали, да преминат в диалог и съгласие сред двете организации. В нито един миг не сме преустановявали разговора, тъй че да намерим общите допирни точки “, заяви Весела Лечева след срещата.

„ Категорично декларирам, че ще се съобразя със законите на страната, с решенията и определенията на българския съд. А в правовата страна те не се разискват и поясняват, а се извършват “, сподели още Лечева.

Министърът на младежта и спорта прикани към разговор, тъй като разногласието сред враждуващите федерации може да продължи с години, което ще е в ущърб само на българския автомобилизъм. Покани ги на среща още идната седмица, на която тя да е посредник.

„ Трябва да се намерят допирни точки, по тази причина предложих идната седмица да се срещнем с двете управления на федерациите и да обсъдим точно тези проблеми, които ги разделят “, сподели Весела Лечева.

По време на срещата с БФАС беше изяснено още веднъж, че лицензионната комисия на Министерството на младежта и спорта не е провеждала съвещание, а ММС извършва Определение от 04.08.2022 година по адм. дело № 6896/2022 година по разказа на Върховен административен съд, с което е спряно позволеното по силата на ЗФВС авансово осъществяване на Заповед № РД-10-2/13.07.2022г. на министъра на младежта и спорта, с която е публикуван неопределен състезателен лиценз № 106 на съдружие „ Българска федерация по авто спорт “ (БФАС). Последното определение не е влезнало в действие, защото е обжалвано пред 5-членния състав на Върховен административен съд. Образувано е дело № 9760/2022 година Към момента към момента няма изговаряне на 5-членния състав на Върховен административен съд, само че според член 233, алинея 1 от Административнопроцесуален кодекс частната тъжба не стопира осъществяването на обжалваното определение или предписание, в случай че законът планува друго.

С Определение от 21.07.2022 година, влезнало в действие на 10.08.2022г., по адм. дело № 6303/2022 година по разказа на Върховния административен съд (ВАС) е спряно позволеното по силата на Закона за физическото образование и спорта (ЗФВС) авансово осъществяване на Заповед № РД-09-393/18.05.2022 година на министъра на младежта и спорта, с която на съображение член 24, алинея 1, т. 2, предл. 1-во ЗФВС е лишен неопределен състезателен лиценз № 1, публикуван на Сдружение „ Автомобилна федерация на България “ (АФБ).

В резултат на цитираните избрания на Върховен административен съд – „ Автомобилна федерация на България “ (АФБ), която е била заличена от регистъра по член 9 алинея 1 от Закона за физическото образование и спорта, още веднъж е вписана в същия. А БФАС, вписана на регистъра със Заповед № РД-10-2/13.07.2022 година, е отписана от регистъра.

От страна на министъра на младежта и спорта няма издавани нови административни актове. Извършените промени в регистъра на лицензираните спортни федерации са в осъществявания на определенията на Върховен административен съд.

„ Извън съда, всички наши стремежи за намиране на различен път и метод на решение на проблемите, са диалог с двете страни. Това е единственият път, с цел да се съкратят правосъдните саги, които могат да костват и години и засягат ползите на българските състезатели. Колкото по-бързо излезе разногласието от съда, толкоз по-добре за автомобилния спорт в България “, добави министър Лечева и подсигурява, че вратите на нейния кабинет са отворени за спорещите страни.

На журналистически въпрос във връзка изявленията на предходния министър Радостин Василев за интервенция в избора на ръководител на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта, Лечева разяснява:

„ Категорично декларирам, че не се въвличам в работата на Народното събрание. Смятам, че всичко това, което през вчерашния ден създаде Народното събрание, са по-скоро политически клевети, груби операции във връзка с замесването на името ми в определянето кой да бъде ръководител на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта. Това са откровени неистини. Нямам никакви терзания и във връзка с КПКОНПИ. Нашата врата е непрестанно отворена за всяка една инспекция. Всичко друго, което виждам, е, че Народното събрание не следва дневния ред на българските жители, а следва различен ход, готвейки се очевидно за нови избори “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР