Министерството на младежта и спорта ще осигури настаняването на групата

...
Министерството на младежта и спорта ще осигури настаняването на групата
Коментари Харесай

ММС ще осигури настаняването на групата от 15 млади борци от Украйна

Министерството на младежта и спорта ще обезпечи настаняването на групата от 15 деца от Украйна, които упражняват битка, както и съпътстващите ги възрастни, в базата „ Спортпалас “ край Варна. Това оповестиха от пресцентъра на ММС.

Действията са подхванати в осъществяване на решението на Министерския съвет от 31 октомври за удължение на Програмата за филантропично подкрепяне на разселени лица от Украйна с предоставена краткотрайна протекция в Република България, съгласно което всички идващи в страната ни украински бежанци ще бъдат настанявани в държавни и общински бази.

На децата ще бъдат обезпечени всички условия за провеждането на естествен подготвителен развой.

След повече от денонощие пътешестване 15 деца от Украйна на възраст от 10 до 15 години дойдоха тази заран в Балчик. Те са евакуирани през март в Киев. Още на следващия ден децата и техните придружители могат да бъдат настанени в базата на „ Спортпалас “.

 

Децата са съпроводени единствено от треньора им и неговата брачна половинка. В момента те са признати в един от хотелите в Балчик.

Децата и техните придружители дойдоха малко след 9.00 часа. Те са доста изтощени и уплашени от войната, от която бягат и от дългото пътешестване дотук. Дълго време ще им належащо, с цел да се възвръщат от претърпяното.

" Имаме две деца, на които майките им водят война, има осиновени деца, има и такива, на които бащите им починаха, също така те са деца спортисти, доста надарени. Ето – майка му е на фронта, за жалост, към този момент го няма таткото – воин на момичето, умря след раняване. Искаме да оформим отбрана за децата и да останем тук, в случай че е допустимо, до момента в който за децата стане безвредно да се върнем у дома ", изясни Людмила Бернадска - компаньон, пред Българска национална телевизия.

" В последно време бомбардират, стопират тока, водата, интернета. Почти е невероятно да се живее, всеки ден има паника, гърмежи. Сега не отивам на учебно заведение, учим отдалечено. Най-близкото бомбоубежище е в метрото, на 5 минути е, само че когато има паника, не ти се излиза от у дома. По-добре е да се скриеш в банята, само че въпреки всичко е ужасно ", описа едно от децата - Захар Максимин.

В този сложен миг ръка им подава Александра Джаферова - шефът на един от хотелите в Балчик. Тя също е обезпокоена, че програмата е изтекла и няма право да настанява бежанци, а в хотела има и други, пристигнали у нас още през март. 

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !  

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР