Министерството на младежта и спорта ще направи проверка по няколко

...
Министерството на младежта и спорта ще направи проверка по няколко
Коментари Харесай

Министър Василев: Започваме проверка по сигнали за клубове-фантоми в БФС

Министерството на младежта и спорта ще направи инспекция по няколко сигнала за клубове, които не реализират активност, само че са членове на Българския футболен съюз (БФС) и имат право на глас при осъществяване на конгресите на централата. Това разгласи министърът на младежта и спорта Радостин Василев в предаването “На фокус с Лора Крумова” по Нова телевизия, оповестиха от пресцентъра на ММС.

“Последните няколко дни сме сезирани с редица сигнали за клубове, взели участие в предходния конгрес, които нямат действителна активност и са фантоми. Възложил съм инспекции в няколко района на страната, тъй като имам противен опит с тези хора, които ще организират идния конгрес. Подадени са сигнали за към 10 клуба в няколко области на България. Моето предпочитание е да бъде извършен един почтен и обективен конгрес, който в действителност да покаже кой претендент е по-одобряван от клубовете, само че от такива, които в действителност съществуват. Смятам, че смяната, която стартира в страната неизбежно ще стигне и до БФС”, сподели министър Василев.

Той разяснява и проблема с изчезналата в ММС истинска планова документи на БФС, подадена по план за финансиране на организирането и провеждането на Европейското състезание по футбол за юноши до 17 години през 2015 година

“Този план е финансиран с близо милион лв.. Оригиналният план, с който са кандидатствали липсва. Това е министерство. Има деловодна система, входящи номера, списък. Не знам каква е повода за тази липса, само че това е корист, граничеща с закононарушение. Аз знам, че този план е осъществен престъпно. Знаят го и други хора и бяхме сезирани да го проверим. Но аз не мога да го ревизира, тъй като плана го няма.

Разходването на обществени средства не се е случвало по метод, по който би трябвало да се случва. Има органи, които ще ревизират всичко”, съобщи Радостин Василев.

Министърът на младежта и спорта разгласи, че ще бъдат подадени сигнали до способените органи по отношение на възможни злоупотреби, осъществявани в структурите, чиито принципал е ММС. Той даде за образец строителството на “Арена Бургас”.

“Тази зала все още коства към 65 млн. лева Строи се към този момент 10 години. В момента има спор по отношение на това дали е подготвена или не. За мен това е престъпен случай и евентуално ще се наложи да сезираме способените органи, откакто имаме изясненост по какъв начин ще продължи да действа “Академика 2011” ЕАД. Това е сдружението, през което минава огромна част от финансирането на строителството на “Арена Бургас” с постановления на Министерски съвет.

Криминалното е, че по една социална поръчка са изхарчени стотици хиляди левове за един стартов револвер, който коства 20 пъти по-малко.

Криминалното е, че в плановата документи на публичната поръчка за строителство на залата е включено едно празно пространство, което никога не може да бъде употребявано за спорт. В същото време изпълнителят твърди, че той е извършил на 100% заложената социална поръчка.

Криминално е три пъти страната с разпореждане на Министерски съвет да финансира тази постройка за дотъкмяване и тя да не бъде довършена, а да е в този тип сега – изрично не подготвен за въвеждане в употреба. Дори Акт 15 няма постройката. Отговорността е на всички тези, които са свързани с построяването на залата както изпълнителите, по този начин и възложителите. Ще сезирам органите с цялата информация, която имам и която на мен като правист ми наподобява престъпна. Според мен истината е, че това е една голяма дупка, в която са наливани средства без явен план”, сподели Василев.

Спортният министър разгласи, че измежду сигналите ще попадне и социална поръчка за изграждане на футболно игрище на стойност половин милион лв.. Договорът е подписан на 29 декември 2020 година

“Преди приключване на периода, в който всички участници могат да възразят по тази социална поръчка и да я оспорят пред Комисия за защита на конкуренцията, се е сключил контракт с изпълнителя и е преведена 100% предплатено сумата в несъгласие на закона. По-страшното следва след това. Комисия за защита на конкуренцията и Административният съд връщат тази социална поръчка поради нарушаване на стадий планова документи.

Поръчката не е трябвало да бъде изпълнявана, а в действителност тя е завършила, тъй като парите са дадени. Какво е построено като футболно игрище занапред ще се открива, само че за мен това е престъпление”, съобщи Радостин Василев.

Министърът на младежта и спорта беше безапелационен, че сигналите ще бъдат подадени до всички органи, в които той има доверие, само че не и до Прокуратурата.

“Оказва се, че Прокуратурата е пленник на основния прокурор, който не желае да напусне този пост. Държавата е подложена на бойкот от страна на Прокуратурата, от който страда изпълнителната власт.

Истински резултати в битката с престъпността в България ще има, когато Прокуратурата първо се освободи от основния прокурор и по-късно всички, подвластни от него прокурори, част от тази група, бъдат отстранени. Когато бях ръководител на Правната комисия в Народното събрание, се появи, че господин Гешев се смята за недостижим и не желае да дава отговор на въпроси на народните представители.

Според мен при настоящия състав на Висшия правосъден съвет по-скоро е неприятен опит опитът той още веднъж да бъде отхвърлен. Той е със сериозна поддръжка в този орган. Това е очевидно за цялото общество.

Ние би трябвало да си кажем истината. В момента България и изпълнителната власт страдат и не може да се потвърждава нищо на процедура същински, тъй като един от главните органи в цялата обстановка - Прокуратурата, съгласно мен играе като пленник на един човек”, сподели Радостин Василев.

Министър Василев разгласи, че чака до края на идната седмица да бъде изчистен дефинитивно въпросът към управлението на Българския състезателен тотализатор.

“Моето решение за смяна на управлението ще бъде въведено и няма мощ на света, която да го спре. Вече двама от новите членове са в Управителния съвет. За мен е необяснимо държанието на някои хора от остарялото управление, макар сделката, която имахме. Два пъти подадохме заявление за смяна в Търговски указател и те два пъти стопират процедурата по регистриране. Мисля, че до края на другата седмица ще има изчистване на въпроса”, съобщи Василев.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР