Министерството на културатасъобщи, че ще сезира прокуратурата с резултати от

...
Министерството на културатасъобщи, че ще сезира прокуратурата с резултати от
Коментари Харесай

Минеков дава на прокуратурата случая с прокопания тунел до римския стадион в Пловдив

Министерството на културатасъобщи, че ще сезира прокуратурата с резултати от почналата втора подробна инспекция на прокопания тунел до римския стадион в Пловдив.

Министърът на културата Велислав Минеков незабавнозапочна административно произвеждане по силата на Закона за културното завещание . То е въз основа на показания на 29 ноември констативен протокол от незабавната инспекция на комисия с присъединяване на представител на основна дирекция " Инспекторат за запазване на културното завещание ", при която е открито прокопаването на тунела.

Главна дирекция " Инспекторат за запазване на културното завещание " ще извърши подробна инспекция на обекта с комисия, в която ще има още веднъж представител и на Регионалния археологически музей в Пловдив.

Втората инспекция има за цел да откри какви и какъв брой навръх брой нарушавания са направени по Закона за културното завещание и други нормативни актове.

До момента е несъмнено, че причинителите на действието нямат нужната документи, съгласувана от Министерството на културата , която да им разреши прокопаването на тунел. Освен това на мястото не е имало наблюдаващ археолог, каквото е условието по Закона за културното завещание, показват от Министерството на културата.

Отделно е открито, че са застрашени и основите на къщите, наоколо до които е копано.

След приключването и на втората инспекция до дни, при която ще бъдат разказани всички осъществени нарушавания, Министерството на културата ще сезира Прокуратурата за осъществяване на процесуално-следствени дейности.

Случаят с прокопания тунел на ул. " Княз Александър Първи Батенберг " с номера 5 и 7 стана прочут предходната седмица, откакто подстъпа към една от засегнатите къщи, се срути.

Проверка на Министерство на вътрешните работи и Министерството на културата откри, че изкопите са стигнали античните зидове на Римския стадион и заплашват наследството на античния Филипопол.

Дейностите не са съгласувани с институциите и общината спря строителните работи.

Изкопните действия под постройките са от две години, настояват живеещи на двата адреса. По думите на хората виновен за прокопаването под здания монументи на културата е единият от съсобствениците Мирослав Стамов.

Те настояват, че мъжът под претекст, че правел укрепителни действия, е построил тунели и ровове дълбоки до 10 метра. Съседи се опасяват, че къщата им може да рухне при първия огромен дъжд или земетресение, защотоса компрометирани основите на постройката.

Съседи са подавали неведнъж тъжби. Последните са откакто подстъпа към една от къщите сее срутил.

При последната си инспекция експерти по строителен надзор и археолози откриват нарушавания на обекта - изтичане на бетон, подпиране на стени, промяна на равнището на избените пространства, като тук-там има сред 4 и 6 метра ров в дълбочина.

Заключението е, че в постройките на номер 5 и номер 7 е опустошен отчасти монумент на културата и са правени изкопни действия без наблюдаване на археолог, макар че оттова минават източната страни със седалките на Античния стадион на Филипопол.

Така се стигна до сезиране на Инспектората към културното министерство и последващите дейности от ведомството.

Самият Стамов твърди, че единствено е укрепвал парцелите си и всичко е в съгласие.

" Няма прокопаване. Има британски дворове, които се свлякоха в моя парцел... и в действителност това нещо, когато пропадна от дъждовете аз краткотрайно направих пренасяне, с цел да може да се минава... Аз потеглям не да разрушавам паметника, в случай че приемем, че са монументи, а да ги резервирам “, съобщи Мирослав Стамов.

В понеделник Окръжната прокуратура в Пловдив се самосезираха и разпореди осъществяването на инспекция по отношение на изкопни работи на територията на недвижима просвета полезност на ул. " Княз Александър I " в Пловдив.

В хода на инспекцията следва снемане на пояснения, събиране и разбор на всички относими по случая документи и други Срокът за приключването е едномесечен. Проверката е предоставена на отдел " Икономическа полиция " към ОД на Министерство на вътрешните работи - Пловдив.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР