Министерството на културата отлага експонирането на българската изложба в Лувъра.

...
Министерството на културата отлага експонирането на българската изложба в Лувъра.
Коментари Харесай

Министерството на културата отлага изложбата в Лувъра

Министерството на културата отсрочва експонирането на българската галерия в Лувъра. Това стана ясно след среща на министър Боил Банов с представители на Българска академия на науките, които той е уведомил за диалозите за основаване на галерия в парижкия музей за интервала XVI-XVIII век в българските земи.

Отчитайки някои отрицателни реакции в обществото и позицията на Българската православна черква, се е стигнало до убеждението, че такава галерия не би могла да отрази високите постижения на културата и изкуството от предишното на българските земи и България и по тази причина е желателно на управлението на Лувъра да бъде препоръчана друга тематика, се споделя в известие на Министерството на културата.

Миналата седмица министърът на културата Боил Банов окачестви като „ несериозна “ реакцията на Института по проучване на изкуствата към Българска академия на науките срещу идната трета българска галерия в Лувъра през лятото, в която православни икони ще бъдат показани в отдела за ислямско изкуство.

На днешната среща учените от Българска академия на науките са предложили тематики за галерия в Лувъра, свързани със знакови интервали от предишното на българските земи и българската страна: „ Праистория” (поява и развиване на първата европейска цивилизация) или „ Късно Средновековие” (възход на Второто българско царство).

В преписка сред Министерството на културата и Българската православна черква от месец януари т. година е поискана благословия за изложбата и позволение в експозицията да бъдат включени експонати от Бачковския манастир, Националния църковен историко-археологически музей и Църковно историческия и архивен институт при Българската Патриаршия.

На съвещание на Светия синод от 20 януари 2020 година е взето решение експонати от църковните музеи да не вземат участие в изложбата. Със същата позиция е и управлението на Българска академия на науките във връзка с културните полезности от музеите на Академията, оповестява Министерството на културата.

До момента контракт за третата галерия сред Министерството на културата и музея „ Лувър “ не е подписан. Допълненото рамково съглашение може да бъде направено след окончателното договаряне на параметрите на експозицията сред двете институции, се показва в известието.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР