Министерството на културата на Турция подготви списък с най-популярните местни

...
Министерството на културата на Турция подготви списък с най-популярните местни
Коментари Харесай

Десетте най-популярни улични храни в Турция, неустоими за туристите

Министерството на културата на Турция приготви лист с най-популярните локални улични храни измежду 81-те провинции на страната.

Безспорните спечелили са турското кравайче симит, рибните сандвичи и печените кестени.

Tantuni, което съставляват пържени дребни кубчета месо, подправени с люти чушки и лук, увити в тъничък арабски самун се подрежда на четвърта позиция. Следват пълнени миди, печени картофи, пиле с ориз, çiğ köfte (сурово кюфте), свеж бадем на лед и шалгама.

Въпреки че Истанбул е гастрономическият център на Турция с доста локални и непознати заведения за хранене, уличната храна също си коства да се опита от туристите, съгласно goturkey.com, уеб страница, основан от министерството за разпространение на туристическите горещи точки в страната.

Според министерството културата, уличната храна в страната се връща към историята на Османската империя.

„ Турците имат номадски генезис и това е една от главните аргументи културата на уличната храна да е извънредно богата и известна в цялата страна “, се споделя в уеб страницата.

„ Културата на уличната храна е като златна мина в Турция. Във всеки град можете да срещнете улични усети, които са неповторими за района и които могат да се харесат на чинията на всеки “, се споделя в уеб страницата.

Описвайки „ Simit “ като „ самун с форма на геврек, затрупан със сусам “, министерството предлага на хората да ядат симит „ независимо или със сирене и чаша чай “.

В Истанбул доста хора споделят тази вкусна закуска с чайките, до момента в който пресичат Босфора на ферибота. След симита, „ налични, хранителни сандвичи с прясна риба “ или „ Ton Balıklı Sandviç„ са на второ място в листата на министерството.

„ Вкусът им остава в устата ти “, се споделя в гастрономическия уебсайт.

След това идват кестените – „ Kestane kavrulmus “, уличната приятност, която съгласно министерството предвещава началото на зимата.

Когато настъпи зимата, човек може да откри продавач на кестени на всеки ъгъл в съвсем всеки град в Турция.

" Tantuni " или „ увито нарязано месо с магданоз, домати, зелени чушки и лук “ е четвъртата най-популярна улична храна в листата.

Друга неустоима улична храна, „ midye dolma “ (пълнени миди), е класирана по средата в листата, защото турците могат да намерят продавачи съвсем на всички места по улиците, с цел да опитат пробната известна храна.

„ След като започнете, може да не съумеете да спрете “, сподели министерството, базирайки се на нормалната процедура почитателите му да ядат едно след друго.

„ Kumpir “ – необелен печен и пълнен картоф е шести в листата, като министерството приканва хората да не го пропущат.

Властите предлагат на клиентите да ядат кумпир с салами, кисели краставички, сладка царевица и маслини.

„ Тavuklu pilav “ или „ Пиле с ориз “ се подрежда след кумпира в листата. Препоръчително е да се яде дружно с паница кисели краставички и чаша айран.

„ Çiğ köfte “ (сурови кюфтета) е несъмнено една от най-популярните храни в страната, заемайки осмо място в листата. Въпреки името си, çiğ köfte в действителност не се състои най-вече от месо, а се прави от булгур и паста, както и от пикантни билки. Отново, ayran-ът е мощно целесъобразен с него, съгласно уеб страницата.

„ Buzlu badem “ или „ Пресен бадем на лед “ и пикантна напитка от ряпа на име „ şalgam “ са последните звезди в листата, които министерството предлага на всички туристи.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР