Министерството на културата изказва съболезнования по повод кончината на големия

...
Министерството на културата изказва съболезнования по повод кончината на големия
Коментари Харесай

Почина Янко Бонев!

Министерството на културата изрича съболезнования във връзка кончината на огромния български създател Янко Бонев, създател на редица значими произведения в региона на скулптурата в България.

  Янко Бонев е роден на 7 юни 1945 година в гр. Русе. През 1975 година приключва Националната художествена академия – компетентност „ Керамика ” и стартира да работи в региона на монументалната пластика. Предпочитаният от него материал за работа е бронзът. През годините взе участие в голям брой национални изложения. Негови произведения и осъществени планове могат да бъдат видени в разнообразни български градове.

  Някои от тях са: централният площад в гр. Добрич, фонтанът на централния площад в гр. Благоевград, фонтанът на централния площад в гр. Русе, Националният замък на културата – София и доста други. Янко Бонев има опит в екстериорния и интериорен дизайн на обществени здания. Името му участва в Българската енциклопедия за монументални изкуства. Творбите му украсяват арт галерии в Париж, Виена, Барселона, Лондон и частни сбирки на ценители.

  През 2013 година шест от творбите му са включени в юбилейната експозиция „ 300 години масонско изкуство ” в Библиотеката музей във “Freemason’s Hall Grand Temple ” в Лондон. По този мотив той сподели: „ За мен бе голяма чест и неспокойствие, че творбите ми се подредиха до тези на Алфонс Муха и Уилиям Хогарт и че бях единствения жив създател ”.

  Една от последните му значими произведения е първият у нас монумент на Симеон Радев (1879-1967), създател на „ Строителите на модерна България ” – едно от най-важните историографски проучвания в българската литература. Той се намира в парка, директно до постройката Националния замък на културата в София.

  Опелото ще се състои на 18-и януари, сряда, в църквата „ Света София ”, от 12.00 ч.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР