Министерството на културата е възложило на Националния институт за недвижимо

...
Министерството на културата е възложило на Националния институт за недвижимо
Коментари Харесай

Министерството на културата ще преразгледа статута на 25 хиляди паметници на културата

Министерството на културата е упълномощило на Националния институт за недвижимо културно завещание да преразгледа статута на 25 хиляди монументи на културата, които сега имат най-ниска категория на отбрана - за сведение. Това са част от ограниченията за олекотяване на административната тежест, които министърът Боил Банов е показал на неофициална среща с браншови организации в строителството през днешния ден, оповестява ведомството.

Банов се е заел паметниците " за сведение " да бъдат сведени до нула. " Това е работа, от която е бягано в продължение на 40 години, и аз съм решен да я свърша ", декларирал е той. Потърсени за конкретизиране, от министерството обясниха, че това не значи безусловно унищожаване на статута, а някои от обсъжданите монументи могат да получат и по-висока категория отбрана.

Регистрите на паметниците на културата не са осъвременявани с години

, като една от аргументите е доста дребното хора ангажирани с активността в общините и понижения състав на НИНКН. В описите постоянно попадат здания, унищожени от години, както и обекти, получили статут преди време поради историята на Българска комунистическа партия. От друга страна разрухата и несанкционираните промени по монументи на културата постоянно са тактика, която недобросъвестни вложители употребяват, с цел да " декласират " статута им на отбрана.

Пред Българската асоциация на архитектите и инженерите, Камара на строителите в България, Съюза на архитектите, Камарата на архитектите и на Камарата на инженерите в капиталовото планиране Боил Банов е декларирал, че екипът му се стреми " всички смислени планове да бъдат осъществени " и е отворен към промени в нормативната уредба. " В същото време има обекти, ориста на които не трябва да се взема решение " на парче ", а би трябвало да се гледа добавената стойност, която имат като цели ансамбли или квартали ", добавил е той.

Срокът за напредване на документи - месец

Министърът е поел и още един ангажимент - срокът за издаване на преписки за намеси в паметниците на културата да се съкрати от четири месеца до месец и пет дни. Потърсени за коментар, от министерството обясниха, че по това към този момент се работи старателно, като всеки ден нужното време за издаване на документи понижава.

Очаква се за това да помогне плануваното преместване на института от кв. " Изгрев " в постройката на Министерството на културата, както и възможната му цифровизация, която стартира с паметниците от национално значение. Въпреки това не е известно по какъв начин мощно лимитираният състав на Националния институт за недвижимо културно завещание ще се оправи с тези две големи задания - осъвременяване на регистъра и фрапантното понижаване на периода за издаване на позволения за намеси.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изчезващото завещание (165)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР