Mинистерството на иновациите и растежа ще подкрепя развитието на иновационната

...
Mинистерството на иновациите и растежа ще подкрепя развитието на иновационната
Коментари Харесай

Зам.-министър Ангелиева участва в конференция „Интелектуална собственост в роботиката и изкуствения интелект“

Mинистерството на нововъведенията и растежа ще поддържа развиването на иновационната екосистема в България както с обезпечаване на задоволителен запас от национални и европейски финансови източници, по този начин и чрез поощряване и привличане на вложения в развойна активност, комерсиализация на високотехнологични артикули и основаване на вериги на добавена стойност за повишение на капацитета за стопански напредък на страната. Това съобщи зам.-министър Карина Ангелиева на конференция на тематика „ Интелектуална благосъстоятелност в роботиката и изкуствения разсъдък “, проведена от Патентното ведомство в съдействие с Института по роботика към Българска академия на науките и Професионалната асоциация по роботика и автоматизация.

Ангелиева акцентира ролята на интелектуалната благосъстоятелност и насърчаването на нововъведенията. „ Младите хора имат огромния капацитет за намиране на нови и по-добри софтуерни решения. Те се изправят против провокациите за развиване на нововъведения като употребяват своята досетливост, любознание и творчество, с цел да насочат развиването на страната към едно по-добро бъдеще. Иновативните, енергични и креативен мозъци оказват помощ за реализирането на измененията, от които се нуждаем. Затова е от изключителна значимост да запазим този капацитет в страната ни “, съобщи още тя.

Конференцията беше отдадена на Световния ден на интелектуалната благосъстоятелност и въздействието й върху другите аспекти на актуалния живот, науката и технологиите, за методите за осъществяване и разпространение на другите новаторски хрумвания и за способите за поощряване на нововъведенията и икономическия напредък.

По време на събитието стана ясно също, че Министерството на нововъведенията и растежа дружно с Министерството на образованието и науката, Патентното ведомство и други заинтригувани страни работят по основаването на нов Закон за поощряване на научните проучвания и нововъведенията. Той цели основаване и регламентиране на съвременна институционална и нормативна рамка, в която елементарно и бързо да се реализира връзката сред науката и бизнеса, като част от тази връзка е и уреждането на интелектуалната благосъстоятелност и прехвърлянето на технологиите. Подготовката на проектозакона е в начален стадий, а през идващите месеци ще има тематични полемики.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР