Министерството на иновациите и растежа отвори за кандидатстване процедура за

...
Министерството на иновациите и растежа отвори за кандидатстване процедура за
Коментари Харесай

Финансиране на проекти за какви иновации в бизнеса може да получат фирмите у нас по програма Конкурентоспособност

Министерството на нововъведенията и растежа отвори за кандидатстване процедура за внедряване на нововъведения в българските компании с бюджет от 293.4 млн. лева Това е първата мярка по новата стратегия " Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията ", която е с общ бюджет близо 3 милиарда лева за сегашния интервал до 2027 година, оповестиха от министерството.

По процедурата могат да аплайват микро-, дребни и междинни компании с до 499 чиновници от разнообразни стопански браншове. Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ ще е 50 000 лева, а оптималният ще е диференциран по отношение на размера на фирмите.

Микро- и дребните предприятия ще могат да аплайват за до 500 000 лева, а междинните и сдруженията с до 499 чиновници - за до 800 000 лева Съфинансирането ще бъде от 20% до 50% от общата сума по плана, според от определения режим на помощ, категорията на предприятието и мястото на осъществяване на плана.

Проектите би трябвало да са свързани с внедряване на иновация в някоя от петте тематични области на Иновационната тактика за умна специализация: " Информатика и ИКТ ", " Мехатроника и микроелектроника ", " Индустрия за здравословен живот, биоикономика и биотехнологии ", " Нови технологии в изобретателните и рекреативните промишлености " и " Чисти технологии, кръгова и нисковъглеродна стопанска система ".

Със средствата ще се финансира внедряването на продуктови нововъведения (стоки или услуги) или нововъведения в бизнес процесите, посредством придобиване на дълготрайни материални и нематериални активи.

Ще се покриват и разноските за консултантски и помощни услуги за нововъведения, като: отбрана на правата по индустриална благосъстоятелност, обезпечаване на достъп до бази данни и библиотеки, обезпечаване на услуги от лаборатории за осъществяване на проучвания, измервания и изпитвания. Проектните оферти могат да се подават до 31 януари 2024 година.
 Най-конкурентоспособните стопански страни в света
Най-конкурентоспособните стопански страни в света

Начело в класацията не са огромни държави
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР