Министерството на иновациите и растежа отвори кандидатстването на фирмите за

...
Министерството на иновациите и растежа отвори кандидатстването на фирмите за
Коментари Харесай

До 1 млн. лева получават кандидатите за изграждане на ВЕИ инсталации

Министерството на нововъведенията и растежа отвори кандидатстването на компаниите за създаване на ВЕИ съоръжения и акумулатори за локално предпазване на сила по Плана за възобновяване, от 75 000 лева до 1 млн. лева безплатна финансова помощ могат да получат българските компании, осведоми пресцентърът на министерството.

Кандидатстването по третата отворена мярка по Плана за възобновяване е до 16:30 ч. на 15 май 2023 година и е с общ бюджет 200 млн. лева

Късно нощес Министерството на нововъведенията и растежа отвори за кандидатстване за компаниите трета процедура по Плана за възобновяване и резистентност (НПВУ). Общият бюджет на мярката е 200 млн. лева Насочена е към българските компании, които желаят да изградят свои нови ВЕИ съоръжения в композиция с акумулатори за локално предпазване на силата.

От 75 000 лева до 1 млн. лева безплатна финансова помощ могат да получат българските компании за създаване на системите в наложителна композиция с батерия като технология за предпазване.

Мярката е ориентирана към микро-, дребни, междинни компании и сдружения с до 3000 чиновници от разнообразни стопански браншове.

Съфинансирането е до 50% по линия на Плана за възобновяване, като ползата на фирмите към мярката се чака да е извънредно огромен, както стана ясно при обиколката на страната от министър Александър Пулев с мобилната приемна на МИР и извършените от него срещи с локалния бизнес и локалната власт във всички области.

Със средствата, обезпечени от МИР по линия на НПВУ, ще могат да се построяват мощности до 1 MW и уреди за предпазване на електрическата енергия. Фотоволтаичната система с батерия би трябвало да се построява върху постройка или парцел, напълно благосъстоятелност на претендента. Токът от тези системи ще може да се употребява само в границите на съответното произвеждане, без да може да бъде продаван. Инвестициите ще оказват помощ на фирмите да понижат разноските си и да станат по-малко подвластни от свободния пазар на електрическа енергия. Мярката е ориентирана само към слънчева фотоволтаична сила и има като наложителен детайл придобиването на технологии и уреди за предпазване под формата на акумулатори, което способства за салдото в създадената мощ.

Документите се подават електронно през системата ИСУН 2020 (https://eumis2020.government.bg/bg/s/800c457d-e8be-4421-8ed9-9e78d0a75c39/Procedure/Active)  до 16:30 ч. на 15 май 2023 година В същата платформа до 21 дни преди приключването на кандидатстването могат да се задават и въпроси по изискванията.

Припомняме, че това е трета отворена мярка за бизнеса по линия на Министерството на нововъведенията и растежа по НПВУ. Първите две - за софтуерна рационализация на компаниите и за ИКТ решения и киберсигурност - завършиха с голям интерес от страна на предприятията с над 10 200 претенденти. На 30.12.2022 година МИР разгласява първите 953 утвърдени планови оферти на компании в България по НПВУ, които ще получат близо 260 млн. лева за софтуерната си рационализация.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР