Министерството на иновациите и растежа (МИР) заявява своята подкрепа и

...
Министерството на иновациите и растежа (МИР) заявява своята подкрепа и
Коментари Харесай

Министър Стойчева: МИР и МОН ще работят заедно за високотехнологичното развитие на България

Министерството на нововъведенията и растежа (МИР) декларира своята поддръжка и предпочитание за съдействие и координирани дейности с Министерството на образованието и науката, тъй като считаме, че стопанската система на България би трябвало да бъде насочена към основаване на нововъведения, които са основата на съвременен метод и предприемаческо мислене и държание. Ще работим дружно за една новаторска визия за България, основана на новите умения и на високотехнологичното развиване. Това съобщи министърът на нововъведенията и растежа Милена Стойчева на формалното събитие на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) за показване на финалния отчет по първата фаза на плана по тактиката на уменията в България. Проектът се реализира по отношение на присъединението на страната към Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

По думите на министъра, МИР е деен сътрудник в развиването на цялостната тактика и на проекта за деяние за развиване на уменията, като е подкрепило първата фаза на осъществяването му и ще поддържа и втората.

„ Със съдействието на Организацията за икономическо сътрудничество и раз целим народен консенсус по формулиране на действия, принадлежности, отговорности, периоди и евентуални източници за финансиране, които да обединят напъните на промишлеността и обществените сътрудници в бъдещия проект за деяние за политиките на уменията “, акцентира Стойчева.

Министърът на нововъведенията и растежа посочи, че рекомендациите в отчета са групирани в 4 предпочитани области – възстановяване на уменията на младежите, възстановяване на уменията на възрастните, дейно потребление на уменията на пазара на труда и на работното място и възстановяване на ръководството на системата на ръководствата. По думите й, заключенията в отчета и консолидираното им ще оказват помощ за развиване на стопанската система в България.

„ Министерството на нововъведенията създаде и ще извършва Иновационна тактика за умна специализация (ИСИС) 2021-2027 година, като една от предпочитаните й цели е обвързвана точно с подобряването на потенциала на човешкия запас в региона на новите технологии и нововъведения “, сподели още Стойчева. Тя добави, че за МИР е предпочитано подобряването на цялостната среда за развиване на умения и високотехнологични човешки запаси във всички предпочитани области за умна специализация.

Припомняме, че Иновационната тактика за умна специализация (ИСИС) 2021-2027 година бе призната в края на предходната година от Министерския съвет. Стратегията е едно от основните условия за даване на България на достъп до ресурсите до двете европрограми за България по линия на МИР – Програма „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ 2021-2027 година (ПКИП) с бюджет 3 милиарда лева и Програма „ Научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна “ 2021-2027 година (ПНИИДИТ) с бюджет малко над 2 милиарда лева Визията на ИСИС е България да се развие като център за средно- и високотехнологични нововъведения в стратегически области с одобрен потенциал и пазарни позиции. Също по този начин да поддържа и утвърди като устойчива, съвременна и новаторска предприемаческата екосистема в България. Сред главните цели на Стратегията е възстановяване на научноизследователската система и иновационно показване на предприятията.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР