Министерството на иновациите и растежа (МИР) ще отвори за кандидатстване

...
Министерството на иновациите и растежа (МИР) ще отвори за кандидатстване
Коментари Харесай

МИР: С 212 млн. лв. подкрепяме развитието на индустриалните зони и паркове в България по Плана за възстановяване

Министерството на нововъведенията и растежа (МИР) ще отвори за кандидатстване мярка по Плана за възобновяване и резистентност – над 212 млн. лева за развиването на индустриални зони и паркове в България. Минималният размер на безвъзмездната помощ за план ще е 3 млн. лева, а оптималният – 40 млн. лева Това съобщи Анна Лютакова, шеф на дирекция „ Инструменти за стопански напредък “ в Министерството на нововъведенията и растежа. Тя беше посетител в шестия епизод на Подкаста за нововъведения и напредък на Министерството.

Лютакова разгласи, че процедурата сега е на публично разискване, като се чака откакто то завърши на 23 март и бъдат отразени всички получени мнения, кандидатстването да започва през месец април напълно електронно, през ИСУН.

Директорът на дирекция „ Инструменти за стопански напредък “ уточни, че оператори на индустриални зони и паркове могат да аплайват с инфраструктурни планове за пътища, ЖП-връзки и други детайли на довеждаща и вътрешна техническа инфраструктура, здания за лаборатории за научни проучвания и създаване на зарядни станции за електрически автомобили.

„ По „ Програмата за обществена поддръжка за развиването на индустриални региони, паркове и сходни територии и за привличане на вложения “ („ AttractInvestBG “) “ ще могат да аплайват всички оператори на всички индустриални зони и паркове в страната – държавни, общински, взаимни и частни, новосъздадени или в напреднал стадий на развиване “, разгласи тя. По думите й, претендентите могат да вземат участие самостоятелно – за вътрешната инфраструктура в парка или зоната, или в партньорство с общини, Агенция пътна инфраструктура, Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ или ВиК оператори – за довеждащата инфраструктура до парка или зоната.

Лютакова посочи, че Индустриалните зони и паркове са място за привличане на вложения и са главен инструмент за реиндустриализация и разкриване на нови производства и работни места у нас. „ Целта на вложенията по мярката е да се основат удобни условия за вложителите посредством създаване на довеждаща и вътрешна инфраструктура “, разяснява тя. Лютакова акцентира, че един от главните критерии в оценката на плановете по процедурата е да се потвърдят деклариран инвеститорски интерес, брой на вложителите, които ще бъдат привлечени в парка, и брой на новоразкритите работните места по плановете им. „ Приоритет ще се отдава на претенденти в Северна България за уравновесеното развиване на страната, с цел да се преодолеят районните несъответствия “, добави тя.

Лютакова съобщи, че фокусът на мярката е да се усъвършенства инфраструктурната съгласуваност. „ Безвъзмездните средства ще се отпускат за създаване, реорганизация и рехабилитация на довеждаща техническа инфраструктура до границите на индустриалния парк или зона – пътни и железопътни връзки, преносни проводи и оборудванията към тях (водопровод и канализация, електропроводи, физическа инфраструктура предопределена за разполагане на електронни съобщителни мрежи и др.). Ще може да се кандидатства и за създаване, реорганизация и рехабилитация на вътрешна техническа инфраструктура в рамките на индустриалния парк или зона – улици, алеи, паркинги, площади, железопътни линии, преносни проводи и уреди и други, разясни Лютакова.

Тя добави, че по програмата ще може да се финансира и научно-изследователска (иновативна) инфраструктура – създаване, реорганизация и преустрояване на здания и пространства за реализиране на научно-изследователска и развойна активност, нововъведения и софтуерен трансфер, лаборатории за изпитвания и проби, свързани с активността на предприятията на територията на индустриалната зона или парк. Мярката дава опция и за създаване на екологична вътрешна инфраструктура – зарядни станции на слънчеви акумулатори за електрически автомобили.

Процедурата е оповестена за публично разискване на 23.02.2023, като оферти и мнения могат да се изпращат до 23 март в това число в системата ИСУН 2020, раздел „ Процедури за БФП “ – „ Национален проект за възобновяване и резистентност “, „ Процедури за публично разискване “:

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР