Министерството на икономиката ще внесе в Министерски съвет решение за

...
Министерството на икономиката ще внесе в Министерски съвет решение за
Коментари Харесай

Нинова: Министерство на икономиката ще внесе в МС решение за обявяване на форсмажор

Министерството на стопанската система ще внесе в Министерски съвет решение за оповестяване на форсмажорни условия, заяви вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова.

" Търговските и икономическите ни представителства в чужбина започнаха да изследват вероятни различни доставки за материали, употребявани в строителството. Българските компании желаят оповестяване на форсмажорни условия. Министерство на стопанската система ще внесе в Министерски съвет решение за оповестяване на форсмажор ", съобщи още Нинова.

Тя разгласи, че държавното управление може да разгласи форсмажорни условия не за избрана стока, а за интервал от време. Нинова ще предложи този интервал от време да бъде от 24 февруари 2022 година до месец март.

А един от секторите, които имат най-сериозни проблеми сега, е строителният. 40% от доставките на стоманата в международен мащаб идват от Украйна, а поради войната са спрени. 

" Недостиг на материали, което води до закъснение на строителството и невъзможността да се приключи в точния момент, което значи несъблюдение на контракта като периоди и неустойки за всички строителни компании ", уточни Илиян Терзиев, председател на Камарата на строителите.

Без форсмажор банкрутите са неизбежни, настояват от Камарата. " Има компании, които сега разискват с държавното управление дали да не се откажат да продължат строителството, тъй като по-евтино да излиза да се откажат и да платят наказателна клауза ". 

Синдикатите поддържат мярката, която съгласно тях ще даде глътка въздух на промишлеността.

" Едно такова решение на държавното управление споделя – да, ние сме в обстановка на форсмажор и това дава опцията да бъдат задействани комерсиалните клаузи в договорите ", съобщи Димитър Манолов от КТ " Подкрепа ".

Предложението занапред ще бъде импортирано в Министерския съвет.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР