Министерството на икономиката ще съдейства на Свищов за привличане на

...
Министерството на икономиката ще съдейства на Свищов за привличане на
Коментари Харесай

МИ ще съдейства на Свищов за привличане на инвеститори в нова индустриална зона

Министерството на стопанската система ще спомага на Свищов за привличане на непознати и локални вложители в нова индустриална зона, стана ясно след визитата в общината на заместник-министър Лилия Иванова.

Тя и изпълнителният шеф на Национална компания "Индустриални зони " Антоанета Барес се срещнаха с общинското управление и разясниха опциите, които теренът на някогашните казарми, възложен от Министерството на защитата за стопанисване на общината, може да предложи на бъдещи вложители.

Националната компания "Индустриални зони " има традиция да подписва меморандуми с общините за съдействие, в които оказва помощ за привличане на задгранични и локални вложители, уточни заместник-министърът.

Министерството на стопанската система ще се ангажира за основаване на общинско сдружение, в което да бъдат апортирани трансферираните от Министерството на защитата парцели. В идващия стадий страната ще се включи в увеличението на капитала на сдружението, посочи тя.

Националната компания "Индустриални зони " ръководи 11 плана, част от тях са взаимно с общини. През последната година декларираните ползи са от два вида - огромни интернационалните компании, които считат, че е удобна средата за бизнес, поради ниските оперативни разноски, ниската данъчна ставка и квалифицираната работна ръка, уточни Антоанета Барес. Според нея е сериозна и наклонността в развиването на дребния и междинен български бизнес, като част от компаниите са в областта на съставни елементи за автомобилната промишленост, а другите са високотехнологични и логистични компании, добави тя.

Барес означи, че има още два парка с изход на река Дунав, които са дъщерни сдружения на Националната компания "Индустриални зони ", и те са в Русе и във Видин. "Перспективата на Свищов е естествено продължение, което може да възникне от срещата на общинското управление с бъдещи китайски вложители ", уточни тя.

На идната в средата на октомври среща "16 плюс едно " ще бъдат обсъждани разнообразни благоприятни условия за съдействие с азиатската страна. Кметът на Свищов Генчо Генчев е получил покана за присъединяване в срещата. Една от опциите за бъдещата индустриална зона е развиването на екологично чисти производства въз основата на рециклирани артикули.

От 31 август, комисия на Министерството на защитата трансферира терена на някогашните казарми от 320 декара на община Свищов за стопанисване и ръководство. Амбицията на общината е да го трансформира в място за произвеждане на добавена стойност и терен, който дава свободен достъп до брега на река Дунав, уточни кметът Генчо Генчев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР