Министерството на икономиката подкрепя бизнеса за изготвяне на програми за

...
Министерството на икономиката подкрепя бизнеса за изготвяне на програми за
Коментари Харесай

Министерството на икономиката подкрепя бизнеса за изготвяне на програми за дуално обучение

Министерството на стопанската система поддържа бизнеса за правене на стратегии за дуално образование
Министерството на стопанската система възнамерява взаимно с компаниите да изготвят образователните стратегии за дуалното образование в учебните заведения. Това заяви по време на кръгла маса заместник-министърът на стопанската система Лилия Иванова, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Пред ректори и шефове на учебни заведения заместник-министърът заяви, че най-често задаваният въпрос към национална компания „ Индустриални зони “ от страна на задграничните вложители е какво е положението на квалифицираната работна ръка.

Сред положителните практики беше регистрирано, че „ Индустриални зони “, бизнесът и образованието си подават ръка, разискват взаимно потребностите и създават стажове. „ Важно е бизнесът и образованието да основават общи визии и положителни политики “, означи Иванова.

В допълнение на казаното от заместник-министъра ректорът на УНСС проф. Стати Статев подсети, че от години упорстват, че би трябвало да се премисли така наречен държавна поръчка във висшето обучение. Препоръката е бизнесът да каже тъкмо какви фрагменти са му нужни, а не да се бълват стотици безполезни млади студенти. До момента обаче съответни експерти не са изброени.

Ректорът на УНСС означи, че тази концепция за смяна в просветителната система е подкрепена от две от работодателските организации без да загатва кои тъкмо.

„ Когато един студент е признат държавна поръчка да не го унижаваме да заплаща 200-300 лв. на учебен срок и за общежитие, в случай че е нужно. Държавата да му покрие образованието при изискване, че след довеждане докрай 5 години ще работи за страната. Това доста му харесва на бизнеса, но пропуща втората част – хайде да се договорим, желаете експерти, седите и чакате да ги създадем, пък след това викате тези за нищо не стават “, сподели ректорът.

Неговият зов е бизнесът да каже тъкмо какви финансисти желаят, да си платят и тогава да подлагат на критика. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР