Министерството на икономиката извади на светло най-големите кредитолучатели на Българска

...
Министерството на икономиката извади на светло най-големите кредитолучатели на Българска
Коментари Харесай

Бившият министър на икономиката: Всички кредити, раздадени о...

Министерството на стопанската система извади на ярко най-големите кредитолучатели на Българска банка за развиване /ББР/. Междувременно стана ясно, че банката към този момент е 100 % държавна благосъстоятелност, откакто служебният министър на стопанската система Кирил Петков подписа контракт за подаяние с комерсиалната банка, имала досега 8 броя безналични акции, всяка с номинална стойност 100 лв., (000055% от капитала на ББР), по силата на който комерсиалната банка трансферира на страната правото на благосъстоятелност върху акциите. Така министърът на стопанската система, в качеството си на упражняващ правата на страната като едноличен притежател на капитала в общото заседание на акционерите на ББР, може да предприеме всевъзможни спомагателни, нужни корпоративни дейности.

До края на седмицата ще стартира работа Комисията за бистрота и надзор на обществените средства в Българска банка за развиване (ББР). Тя е основана за инспекция на сходството на процедурите по разпределяне на заеми от „ Българска банка за развиване “ АД в сходство със Закона за Българската банка за развиване и Устава на Банката. Комисията ще ревизира отпущането на всички заеми над 1 млн.лв.

На обвиняванията, че осем компании са получили към 1 милиард лв. заеми, някогашният министър на стопанската система Лъчезар Борисов реагира стремително. „ Няма нищо смущаващо, че 8 компании са получили към 1 милиарда лева Това не опонира на устава на ББР, всичко е тествано от интернационалните финансови институции “, съобщи пред bTV той.

„ Тези 1 милиард лв. не са отишли просто по този начин в тези 8 компании. Това са заеми с доста съществено поръчителство, които се обслужват “, сподели той и акцентира още един път, че става дума за „ заеми, а не за раздадени средства “, сподели Борисов.

По думите му, активите на банката сега са 4 милиарда лева, наличните пари са 1,5 милиарда лева

„ 62% от портфейла на ББР се държат от дребни и междинни компании, 15% от общински и едвам 23% от огромните компании “, изясни Лъчезар Борисов.

Ето ги фирмите, които са получили заеми от държавната банка.

Кредити с размер над 140 млн. лева:

Слънчев ден АД

Благоевград- БТ АД

Роудуей кънстракшън АД

Кредити с размер над 115 млн. лева:

Маркет инвестмънт АД (Техномаркет)

Интернешънъл инвестмънтс ЕАД

Кредити с размер над 60 млн. лева:

Параходство БМФ АД

Транспект АД

Инса Ойл ЕООД

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР