Министерството на финансите ще настоява да бъдат запазени компенсациите за

...
Министерството на финансите ще настоява да бъдат запазени компенсациите за
Коментари Харесай

Министерство на финансите няма да увеличава компенсациите за бизнеса заради високите цени на тока

Министерството на финансите ще упорства да бъдат непокътнати обезщетенията за бизнеса поради високата цена на тока, такива каквито са сега. Това разгласи вицепремиерът Асен Василев. По думите му, те са направени по този начин, че да подтикват фирмите да бъдат по-ефективни и е рационално да бъде непокътнат таван на помощта. Въпреки това ще бъде извършена среща с бизнеса, както и ще бъде показан казуса пред бюджетната и енергийна комисии в Народното събрание. Василев разгласи още, че до 10 дни се чака да бъде подготвен плана за бюджет 2022 година



Две от политиките, които сигурно ще бъдат заложени в бюджет 2022, който ще бъде признат до края на февруари са за инфраструктура и за лекуване на коронавирус. За справяне с пандемията ще бъдат отпуснати сред 2 и 3 милиарда а в Бюджета на организация пътна инфраструктура се планува да бъдат заложени 1 милиарда и 200 млн. лв.. Останалите стратегии ще бъдат въведени в бюджет с актуализация, която се чака в средата на годината. Тогава ще приключат и договарянията с съдружните сътрудници обясниха от министерството на финансите.

Министерството на финансите обмисля да предложи по-висока минимална работна заплата от 710 лв. в бюджета за тази година.

" По принцип смяна на съществени параметри като смяна на работна заплата, минимална работна заплата са постоянно свързани с бюджетната процедура, тъй като те би трябвало да бъдат остойностени в разходната и приходната част на бюджета ", сподели министър Василев.

Предстои бюджетът да бъде разискван на тристранка със обществените сътрудници, признат на Министерския съвет и импортиран в Народното събрание до месец.

Асен Василев, вицепремиер и министър на финансите:
Това, което сме заложили с съдружните сътрудници е до 31 юни да заложим напълно нов модел за пенсионната система, който да дава отговор на другите претенции на пенсионери, работодатели и профсъюзи. Така че този модел да бъде по-честен.

По думите на вицепремиера не се обмисля смяна на помощите за бизнеса, както и отпадането на тавана на обезщетенията за мегаватчас.

Асен Василев:
Ако един бизнес работи събота и неделя и не употребява пикова електрическа енергия през седмицата, това доста може да понижи неговото ползване. Точно по тази причина и дизайна на мярката е подобен, че да насърчи бизнеса да бъдат малко по-гъвкави в потреблението на електрическата енергия и в границите на деня.

Вицепремиера похвали и активността на Национална агенция за приходите, които са отчели спомагателни доходи над тези идващи от инфлация и напредък на стопанската система.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР