Министерството на финансите предложи книжа за 95 млн. лв., но

...
Министерството на финансите предложи книжа за 95 млн. лв., но
Коментари Харесай

В последния за годината търг държавата набра още 70 млн. лв. дълг

Министерството на финансите предложи бумаги за 95 млн. лева, само че на търга в понеделник е одобрило поръчки на стойност 69.18 млн. лева

© Велко Ангелов На последния аукцион на ДЦК за годината страната продаде бумаги за 69.18 млн. лева и по този начин общо набраният дълг от вътрешния пазар доближи съвсем 970 млн. лева В понеделник Министерството на финансите преотвори за четвърти път пуснатата за първи път през юли 20-годишна емисия. Постигнатата рентабилност пада до 1.38%.

Тази година страната излезе на вътрешния пазар на дълг за първи път след година и половина мъртвило и съумя да отвори при положителни условия две дълготрайни излъчвания – една 10.5 и една 20-годишна. Набраните от тях средства са покрай законовия предел за нов дълг от 1 милиарда лева, който страната може да поеме през 2019 година. Засега парите се употребяват за попълване на фискалния запас - евентуално и тази година бюджетът няма да е на недостиг, макар че по проект е заложен на минус.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Книжата бяха пласирани в подобаващ пазарен подтекст - лихвите в никакъв случай не са били по-ниски, а локалните институционални вложители изпитваха апетит за български ДЦК. През последните месеци редица страни излязоха на пазара на дълг, като Австрия даже съумя да пласира емисия 100-годишни бумаги, а Испания 50-годишни.

Последният търг

Министерството на финансите предложи на последния търг бумаги в размер на 95 млн. лева Подадените поръчки са били за 132.3 млн. лева, само че са утвърдени облигации на стойност 69.18 млн. лева, евентуално в търсене на по-ниска рентабилност.

" Общият размер на емисията с падеж 2039 година доближи 569.8 млн. лева, което е най-голямата по мярка емисия ДЦК по вътрешния дълг издадена в миналото. Интересът към скъпите бумаги беше сдържан, като постигнатият коефициент на покритие от 1.39 е в унисон с покритието на аукционите, извършени за същата емисия през август и юли. Постигната рентабилност от 1.38% е най-ниската от началото на годината за този матуритет, като следва да отбележим въпреки всичко, че не беше пласиран целият в началото заложен размер ", споделя Мартин Търпанов, началник на отдел " Дългови принадлежности " в " Делтасток ".

Според него положителният интерес, демонстриран от българските вложители към този матуритетен сегмент от кривата, рекордно ниските бенчмаркови лихви в еврозоната и естественият блян на емитента в лицето на Министерството на финансите да удължи оптимално матуритетния профил на дълга допускат, че и през 2020 година главният фокус на примитивен пазар ще бъдат излъчвания с падеж над 10 години.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР