Министерството на финансите очаква близо 3,25 млрд. лева излишък по

...
Министерството на финансите очаква близо 3,25 млрд. лева излишък по
Коментари Харесай

Министерство на финансите очаква близо 3,25 млрд. лева излишък в края на юли

Министерството на финансите чака близо 3,25 милиарда лв. остатък по консолидираната фискална стратегия към края на юли с помощта на позитивното развиване при приходите и на релативно ниското осъществяване на разходната част.

На база на предварителни данни и оценки Министерството на финансите чака салдото по консолидираната фискална стратегия (КФП) на касова основа към юли 2019 година да бъде позитивно и в размер на 3,2462 милиарда лв. (2,8% от прогнозния БВП).

Основните фактори за образуването на плануваното превишение на приходите над разноските за първите седем месеца на годината са, от една страна, позитивното развиване при приходите, а от друга - релативно ниското осъществяване на разноските вследствие на съсредоточаване на огромна част от капиталовите и други разноски в третото и четвъртото тримесечие на 2019-а година, отбелязва финансовото министерство. Предвид посочените аргументи, обичайно бюджетното осъществяване през първото полугодие на годината се характеризира с превишение на приходите над разноските, до момента в който през второто полугодие, и по-специално през последното тримесечие, се регистрира негативно бюджетно салдо. Поради това бюджетното салдо за първите седем месеца на годината не може да бъде съотнесено към заложената годишна фискална цел, добавя Министерството на финансите.

Очаква се приходите и помощите по КФП към юли тази година да бъдат в размер на 25,9427 милиарда лв., което е 59,2% от годишния план и по отношение на същия интервал на предходната година регистрират растеж с 3,3952 милиарда лв. с помощта на растеж както при данъчните и неданъчните доходи, по този начин и при постъпленията в частта на помощите и даренията, където постъпват главно грантовете по стратегиите и фондовете на Европейски Съюз. На база на направените оценки данъчните доходи регистрират растеж в размер на 1,7557 милиарда лв., неданъчните доходи – 1,0688 милиарда лв., а приходите от помощи и дарения – 570,7 млн. лв..

В същото време разноските по консолидираната фискална стратегия (включително вноската на Република България в бюджета на ЕС) към седмия месец на тази година са в размер на 22,6965 милиарда лв., което съставлява 49,0% от годишния план. Точно преди година разноските бяха в размер на 20,5325 милиарда лв., показва Министерството на финансите, като номиналното повишаване през актуалната година се дължи главно на по-високия размер на разноските за личен състав (увеличение с 10 на 100 на средствата за заплати, хонорари и осигурителни вноски на заетите в бюджетния бранш и следващата стъпка на нарастване на възнагражденията в бранш „ Образование “), на по-високи обществени и здравноосигурителни заплащания и други, регистрира министерството.

Частта от вноската на Република България в бюджета на Европейски Съюз, изплатена към 31-ви юли 2019-а година, възлиза на 811,9 млн. лв., което е в сходство с настоящото все още законодателство в региона на личните запаси на Европейски Съюз.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР