Министерството на финансите не се е отказало от идеята си

...
Министерството на финансите не се е отказало от идеята си
Коментари Харесай

Какво да очакваме за гражданската отговорност?

Министерството на финансите не се е отказало от концепцията си да направи промени в Кодекса на застраховането, против които застрахователите имаха възражения. 

Преди повече от месец браншът даде конференция, на която изясни притесненията си от измененията и разгласи, че те ще доведат до драстично поскъпване на застраховката " Гражданска отговорност “, напомня businessnovinite.bg.

В отворено писмо от през днешния ден Йоана Лалова от Европейски транспортен клъстер споделя, че настояването на министерството е да се наложи абсолютно заплащане от страна на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи без условие за доказателствена насрещна документи.

" Този законопроект излага на значителен риск българските застрахователи, ще докара до сензитивно нарастване на цената на наложителната застраховка " Гражданска отговорност ", цената на която може да доближи неведнъж над актуалната, с цел да се компенсират рисковете от измами и източване на националното бюро " Зелена карта " и в последна сметка ще бъде за сметка на българските жители ", споделя Лалова. 

Според сектора цената на застраховката може да стигне 1000 лв.. 

  " Твърденията на министерството, че в този момент настоящият нормативен акт е спънка за присъединението на България към ERM II и еврозоната са изцяло несъстоятелни. Твърденията им за единодушие на сектора с препоръчаните от нея текстове изрично не подхождат на истината ", се споделя още в писмото.  

" По време на работна група министър Росица Велкова пред браншови организации, НПО-та, КФН, представител на Европейска комисия и редица народни представители разгласи, че има удостоверение от Европейска комисия за потребност от законодателни промени по отношение на присъединението на България към Еврозоната. Видно от показаните през днешния ден електронни връзки, че едвам през вчерашния ден след края на работната група е изпратено питане до чиновник на ЕИОПА и е получен отговорът през днешния ден от лице, неоторизирано да дава отговор от името на Европейска комисия нито от различен европейски орган имащ отношение към присъединението на България към механизма ERM II. Всичко това подлага под подозрение всички нейни дейности. Решение на Европейския съд категорично показва, че няма по какъв начин нормите на частно-правна организация, каквато съставлява Съветът на бюрата " Зелена карта ", да бъдат включени в национално или европейско законодателство. Аргументацията, че законна европейска институция упорства за измененията не дава отговор на истината ", споделя още Йоана Лалова. 

Изложеното нагоре задълбочава подозрението, че министър Велкова прокарва текстове, които да пазят частни ползи отвън територията на Република България.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР