Министерството на финансите не е дало на Централната избирателна комисия

...
Министерството на финансите не е дало на Централната избирателна комисия
Коментари Харесай

Финансовото министерство не е дало на ЦИК 50 млн. лв. за машинно гласуване

Министерството на финансите не е дало на Централната изборна комисия (ЦИК) желаните 50 млн. лева за обезпечаване на машинно гласоподаване във всички секции на идващите избори. Това се схваща от статус в обществената мрежа " Facebook " на някогашния народен представител на " Реформаторския блок " Мартин Димитров.

Той е завел дело дружно с някогашните народни представители Петър Славов и Методи Андреев против отхвърли на ЦИК да им даде информация, желана по Закона за достъп до социална информация. След като съдът е задължил комисията да отговори на някогашните депутати, тя ги е уведомила, че финансовото министерство не ѝ е дало желаните средства.

" Очевидно нямат и желание да вършат нещо в допълнение. Смятат да чакат и като дойдат идващите избори да кажат, че няма време за образуване. Формално са поискали средства, не са получили и какво да вършат повече?! Изглежда, че държавното управление и ЦИК дружно са решили да не съблюдават изборния закон! ", се споделя в поста на Димитров.

" Дневник " потърси коментар от изборната комисия. Говорителят ѝ Камелия Нейкова съобщи, че " няма по какъв начин ЦИК да предприеме каквото и да било по обезпечаване на машини за гласоподаване без бюджет. Министерството на финансите са дали увещание на нашето управление, че такива средства ще бъдат обезпечени ".

Тя изясни още, че от изявление на финансовия министър Владислав Горанов схванала, че средства за машини не са планувани в бюджет 2018 година, защото през тази година няма постоянни избори.

На въпрос в случай че финансовото министерство отпусне пари при започване на годината, в която има избори, дали това ще разреши на изборната комисия в период да обезпечи машини, представителят съобщи: " Никой не може да се ангажира по какъв начин ще се случат във времето нещата. Разбира се това ще е една тежка процедура, тъй като става въпрос за доста машини, за много средства за тяхното обезпечаване. Лично аз считам, че това е въпрос, чието решение не трябва да се търси единствено в ЦИК, а взаимно с изпълнителната и законодателната власт, които имат отношение към изборния развой ".

Според наредбите в Изборния кодекс на изключителния парламентарен избор на 26 март във всички секции в страната трябваше да има опция за машинно гласоподаване. Затова бе оповестена социална поръчка за наемане на 12 500 машини за гласоподаване с планирана цена от 15 млн. лв. без Данък добавена стойност, само че поради късите периоди се яви един претендент, който по-късно разгласи, че не може да извърши поръчката. При в този момент настоящия Изборен кодекс на идващите постоянни избори през 2019 година, които ще бъдат за евродепутати, би трябвало да има опция за машинно гласоподаване във всички секции.
На изборите за евродепутати през 2019 година би трябвало да бъде въведено и отдалеченото електронно гласоподаване, за каквото референдум инициира президентът Росен Плевнелиев. Бюджетът за пилотната система е 1.5 млн. лв..
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР