Министерството на финансите настоява за провеждането на политически дебат за

...
Министерството на финансите настоява за провеждането на политически дебат за
Коментари Харесай

МФ иска спешен разговор с политиците за ескалиращия дефицит в бюджета

Министерството на финансите упорства за провеждането на политически спор за ограниченията, които да бъдат заложени в Бюджет 2025, както и в средносрочния фискален проект за идващите 4 години. По закон МФ би трябвало да внесе проектобюджета си до края на месец октомври, т.е. дебатът, който ведомството желае да бъде извършен, ще бъде в изискванията на предизборна акция.

Това би трябвало да е бюджет на България, а не на служебното държавно управление “, съобщи служебният финансов министър Людмила Петкова.

Тя изнесе данни от изработен разбор на приходите и разноските за последните три години, както и предварителни данни за 2025 година на база актуалното законодателство.

Според тях следващата година приходите ще набъбнат със 7.2 милиарда лева, което съставлява годишен растеж от 7.7%, до момента в който разноските нарастват с 18.1 милиарда лева, или годишен растеж от 18.2%.

Както се вижда от числата, разноските порастват със мощно изпреварващ ритъм по отношение на приходите.

С други думи: тези цифри демонстрират, че в случай че бъдат записани във финансовата рамка за идната година, бюджетният недостиг ще надвиши 16 милиарда лева За съпоставяне, тазгодишната „ дупка “ се чака да бъде 6.2 милиарда лева

Министърът обаче акцентира, че това не съставляват параметри по бюджета за 2025 година, а единствено илюстрация на обстановката.

Според нея, с цел да бъдат поправени тези параметри в Бюджет 2025, би трябвало да има политически разговор за разискване на съответни ограничения, които да свият бюджетния недостиг в рамките на 3% или разнообразни комбинации от приходни и разходни ограничения.

Варианти има всевъзможни “.

Какви са съответните ограничения, които финансовото министерство ще предложи, министър Петкова не пожела да уточни и не отговори дали те включват повдигане на налози. Тя не изясни и дали в тези параметри влиза заплащане по Плана за възобновяване, както и какви средства са калкулирани по капиталовата стратегия за общините, чийто размер за трите години (2024, 2025 и 2026 г.) набъбна до внушителните 7.1 милиарда лева

За нея министърът посочи, че се прави разбор на всички планове на какъв стадий са, с цел да има цялата картина за финансовата стратегия за идната година.
Планът за възобновяване
По отношение на Плана за възобновяване, Петкова уточни, че не може да се каже какви пари ще дойдат от него следващата година. Тя повтори, че България е единствената страна без изменение на Плана за възобновяване в глава RepowerEU и прикани за спор в Народното събрание, тъй като

средствата, които ще загуби България, са в размер на милиарди левове “.

Тя добави, че идната седмица ще разиска с представителите на Европейската комисия дали срокът 15 – 20 октомври за изпращане на поправките в Плана за възобновяване може да бъде продължен.
Еврозоната
Петкова разяснява и влизането на България в еврозоната, като съобщи, че чака най-късно през декември да бъде затрупан инфлационният аршин за участието.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР