Министерството на финансите на САЩ разшири санкциите срещу Москва, като

...
Министерството на финансите на САЩ разшири санкциите срещу Москва, като
Коментари Харесай

Отидоха до край: САЩ отново се заеха с руския държавен дълг

Министерството на финансите на Съединени американски щати разшири глобите против Москва, като забрани на американските вложители да купуват съветски държавни облигации на вторичния пазар. Каква е същността на новите ограничавания и по какъв начин ще се отразят на пазарите на държавния дълг?

Вторична възбрана

От 23 февруари беше невероятно да се купуват скъпи бумаги, издадени след 1 март. Тези в послание не са наранени.

Вашингтон действаше на стадии: американските банки бяха лимитирани да вземат участие в първичните пласменти. Сега възбраната е разширена и до вторичния пазар.

Службата за надзор на задграничните активи (подразделение на Министерството на финансите на САЩ) изясни, че американските вложители към момента имат право да имат съветски облигации, както и да ги продават. Но не може да се купуват на вторичния пазар. Това се отнася както за държавни, по този начин и за корпоративни скъпи бумаги.

Съединени американски щати се надяват да пресечен още по-надеждно " главния канал за привличане на задгранични средства " на Русия.

Както отбелязва “Блумбърг”, това още веднъж ще удари фондове с съветски дълг в портфейлите им. Санкциите " доста стесняват кръга на евентуалните купувачи на облигации и удрят останалата част от тяхната стойност ", споделя организацията.

В същото време към момента не е ясно по какъв начин е ситуацията с съветските компании, които навлязоха на интернационалните пазари посредством организации за издаване на задължения, както и посредством профилирани компании, регистрирани в Ирландия, Люксембург или Холандия. В последна сметка търговията с скъпи бумаги, издадени от структури със забележителна благосъстоятелност или активност в Русия, беше неразрешена, разяснява анализаторът Павел Шатов.

Може да се разпродадат

Анализаторите декларират: оказа се толкоз ненадейно, че търговията незабавно падна до най-малко - вложителите се пробваха да оценят следствията. Стойността както на държавните, по този начин и на корпоративните облигации падна. Въпреки това, това не значи, че американците би трябвало незабавно да се отърват от скъпите бумаги.

" На вложителите не беше неразрешено да ги продават или трансферират на контрагент отвън Съединените щати. Можете също по този начин да продължите да държите към този момент публикуван дълг. Разширяването на глобите обаче най-вероятно ще ви принуди да се отървете от документи, свързани с Русия, или да ги отпишете като на практика безполезни”, споделя Шатов.

За Русия ограничението на вторичния дълг, без значение дали е обществен или корпоративен, в действителност няма да промени нищо: множеството западни вложители се отърваха от него още през февруари-март.

„ Тези, които към момента имат такива скъпи бумаги, ще се опитат да ги продадат преференциално през идващите месец-два на азиатски търговци, които като цяло не се интересуват какви са възбраните в Съединените щати “, изяснява Михаил Коган, началник на аналитичните проучвания във Висшето учебно заведение по финансов мениджмънт “.

Парите на резидентите

Има и различен миг: Русия не е прекомерно подвластна от притежателите на външни задължения. Следователно, нова вълна от продажби няма да бъде сериозна. В структурата на притежателите на облигации на федералния запас доминират локални вложители (повече от 80 процента). През февруари-март 2020 година делът на чужденците не надвишава 34 %, а до края на януари 2022 година той спадна до 18,7.

Основните купувачи на облигации за федерален заем, както и преди, ще бъдат съветските банки. И те ще си обезпечат обилни отстъпки.

Освен това в средата на март Владимир Путин подписа закон, допускащ влагането на средства от Фонда за национално богатство в държавни скъпи бумаги и акции на локални компании. Бюджетният кодекс беше изменен, с цел да се увеличи стабилността на стопанската система и да се обезпечи финансова непоклатимост.

Това основава правни учредения за придобиване от Министерството на финансите на акциите на съветски емитенти на вторичния пазар. Купуването при настоящите ниски котировки се преглежда като дълготрайна перспективна инвестиция и мярка за стабилизиране на фондовия пазар.

Може да не приема

Като цяло страната няма незабавна потребност от заемни средства. Благодарение на пиковите цени на петрола и газа остатъкът по настоящата сметка е рекордните 95,8 милиарда $ (срещу миналогодишните 27,5 милиарда долара).

Приходите от експорт на енергийни запаси се усилват с 50%. Въглеводородите през април донесоха 1,8 трилиона рубли (през март - 1,2). През януари-април федералният бюджет към този момент е получил половината от плануваните доходи за годината - 9,5 трилиона рубли.

Очаква се тя да бъде даже по-висока, защото се чака цената на петрола да бъде приблизително 90 $ за барел. В този случай, пресметнаха анализаторите на “Блумбърг”, съветският бюджет ще бъде запълнен с спомагателни 65 милиарда, а при нефт на 100 - с 80 милиарда. Това към този момент е покрай пиковите стойности от преди десетилетие.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Facebook ни лимитира поради позициите ни! Споделяйте в профилите си, в групите и в страниците и по този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще доближават до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР