Министерството на финансите на САЩ налага санкции на трима българи

...
Министерството на финансите на САЩ налага санкции на трима българи
Коментари Харесай

САЩ наложи санкции на трима известни българи заради корупция

 Министерството на финансите на Съединени американски щати постанова наказания на трима българи и на 64 компании според закона " Магнитски ". Мярката е ориентирана против Васил Крумов Божков, който е прочут български предприемач, Делян Славчев Пеевски, някогашен член на Народното събрание, и Илко Димитров Желязков, някогашен държавен представител, се споделя в уеб страницата на ведомството.

Министър-председателят Стефан Янев е провел телефонен диалог с асистент държавния секретар по политическите въпроси в Държавния департамент Виктория Нюланд, оповестиха от Министерски съвет. Нюланд е уведомила българския министър председател за наложените наказания. От известието излиза наяве, че други трима души ще бъдат обект на по-ограничен санкционен режим. 

Текстът на цялото известие без редакторска интервенция: 

-  Днес Службата  за надзор на задграничните активи (OFAC)  на Министерството на финансите на Съединени американски щати наложи наказания на три български лица за тяхната забележителна роля в корупцията в България, както и техните мрежи, обхващащи 64 организации. Правителството на Съединени американски щати има вяра, че корупцията отслабва върховенството на закона, нанася щети  на стопанската система и икономическия напредък, подкопава демократичните институции, задълбочава спорове и лишава почтени жители от съществени човешки права.  Днешният акт-  най-широкообхватното еднократно деяние, ориентирано против корупцията до момента - показва непрекъснатите старания на Министерството на финансите на Съединени американски щати да държи виновни лицата, забъркани в корупция. Правителството на Съединени американски щати ще продължи да постанова наказания с осезаеми и обилни последствия на лица, които са забъркани в корупция и ще продължи да пази световната финансова система от злоупотреби.

" Съединените щати поддържат всички българи, които се стремят да изкоренят корупцията, настоявайки да бъдат подведени под отговорност корумпирани лица, които подкопават икономическите функционалности и демократичните институции на България “, съобщи шефът на Службата за надзор на задграничните активи Андреа М. Гаки. " Корупцията освен лишава жителите от запаси, само че и подкопава институциите, предопределени да ги пазят. Това обществено оповестяване на наказания против лица в границите на световната стратегия за наказания по закона " Магнитски “ демонстрира, че сме ангажирани да се борим с корупцията, където и да се демонстрира тя. “

Санкциониращата мярка е против Васил Крумов Божков - прочут български предприемач и олигарх, Делян Славчев Пеевски - някогашен депутат, Илко Димитров Желязков, някогашен заместител шеф на Държавната организация за механически интервенции (ДАТО) който бе назначен за заместник-председател на Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства, както и сдруженията, притежавани или следени от тези лица. Посочените лица и сдружения са глобени според Указ 13818, който добавя и ползва Глобалния закон " Магнитски “ за отчетност  при нарушение на човешките права и е ориентиран против причинителите на тежки нарушавания на човешките права и корупция в целия свят. Тези наказания съответстват с допълващи  дейности, подхванати от Държавния департамент на Съединени американски щати за общественото обявяване на наказания против Пеевски и Желязков според член 7031(c) от Закона за Държавния департамент, задграничните действия и свързани с тях програмни бюджетни средства поради присъединяване им в корупция в обилни размери.

АНГАЖИМЕНТЪТ НА Съединени американски щати В БОРБАТА СРЕЩУ КОРУПЦИЯТА

Днешното обществено оповестяване на наказания съставлява най-широкообхватното деяние на световния закон " Магнитски, “ подхванато за един ден в историята на програмата, ориентирано против 65 физически и юридически лица за техните обилни корупционни дейности в България.

Корупционните действия, осъществени от лицата, посочени през днешния ден, демонстрират по какъв начин широкоразпространената корупция върви ръка за ръка с други противозаконни действия. Обхватът на днешните дейности демонстрира, че Съединените щати ще поддържат върховенството на закона и ще накарат държавните чиновници и обвързваните с тях лица, които употребяват държавните институции за персонална облага, да платят висока цена. Обявените през днешния ден наказания разкриват злоупотребите на Божков, Пеевски и Желязков с обществени институции за персонална облага и прекъсва достъпа на тези лица и техните компании до финансовата система на Съединени американски щати. За по-нататъшна отбрана на интернационалната финансова система от злоупотреби от страна на корумпирани лица, Министерството на финансите предизвиква всички държавни управления да ползват подобаващи и ефикасни ограничения против прането на пари за справяне с рисковете, породени от корупция.

Тези дейности изпращат мощен сигнал, че Съединени американски щати поддържат всички българи, които се стремят да изкоренят корупцията. Ние се ангажираме да помогнем на нашите сътрудници да осъществят цялостния си стопански и либерален капацитет, като се оправят със систематичната корупция и изискват вдишване на отговорност от корумпирани чиновници. Министерството на финансите ще продължи уговорката си за работа с България за осъществяване на промените, свързвани с прането на пари, които водят до финансова бистрота и отчетност. Призоваваме регулаторните органи да предизвестяват рисковете от правенето на бизнес с корумпирани лица и техните компании.

ВАСИЛ КРУМОВ БОЖКОВ И НЕГОВАТА МРЕЖА

Васил Крумов Божков ( " Божков “), български предприемач и олигарх, няколкократно е подкупвал държавни чиновници. Тези чиновници включват един сегашен политически водач, както и някогашния ръководител на към този момент закритата Държавна комисия по хазарта (ДКХ). По - рано тази година Божков също е възнамерявал да обезпечи парична сума за бивше българско длъжностно лице и за български политик, за Божков да бъде подкрепят да сътвори канал, през който съветски политически водачи да оказват въздействие върху български държавни чиновници.  Понастоящем Божков се намира в Дубай, Обединените арабски емирства, където той сполучливо заобикаля българската процедура за екстрадиция по голям брой обвинявания, повдигнати против него през 2020 година, в това число за управление на проведена незаконна група, оказване на насила, опит за рушвет на длъжностно лице и отбягване на заплащане на данъчни отговорности.

В своето следствие Прокуратурата на Република България открива, че през февруари 2018 година Божков е плащал на тогавашния ръководител на ДКХ по 10 000 лева (USD 6, 220) дневно, с цел да отнеме хазартните лицензи на конкурентни сдружения. След тази огромна скица за подкупи ръководителят на ДКХ подава оставка и е задържан, а ДКХ е закрита. Все още съществува интернационално искане за арест на Божков, защото неговото въздействие в България продължава. В навечерието на българските парламентарни избори през юли 2021 г Божков записва политическа партия, която ще взе участие в  гореспоменатите избори, с цел да упражнява въздействие върху български политици и публични лица.

Божков е глобен според Указ 13818 в качеството му на разположение, което е оказвало материална помощ, спонсорирало е или е предоставяло финансова, материална или софтуерна поддръжка или артикули или услуги за корупция или за подкрепяне на корупция, в това число нелегално заграбване на държавни активи, заграбване на частни активи за персонална полза, корупция, обвързвана с концесионни  контракти за рандеман на естествени запаси, или подкупи. Службата за надзор на задграничните активи глоби 58 регистрирани в България организации, в това число партия " Българско лято “,  които са притежавани или следени от Божков или от една от  неговите компании:

" ВАБО-2005 “ ЕООД, " ДИДЖИТЪЛ СЪРВИСИЗ “ ЕАД, " ЕДЕ 2 “ ЕООД, " НОВЕ ИНТЕРНАЛ “ ЕООД, " МОСТСТРОЙ ИЗТОК “ АД, " ГАЛЕНИТ ИНВЕСТ “ АД, " ВАБО 2008 “ ЕООД, " ВЕРТЕКС ИМОТИ “ ЕООД, " Ви Би Мениджмънт “ ЕООД, " ВА БО КЪМПАНИ “ ЕООД, " Вабо Мениджмънт “ ЕООД, " Вабо 2012 “ ЕООД, " ПРИМ БГ “ ЕАД, " ЕВРОГРУП ИНЖЕНЕРИНГ “ ЕАД, " Кристиано ГР 53 “ АД, " НОВЕ–АД-ХОЛДИНГ “ АД, " БУЛ ПАРТНЕРС ТРАВЕЛ “ ООД, " БУЛИТ ТРЕЙД “ ООД, " КАРИТЕКС ЛЪКИ “ АД, " СИЗИФ-В-ООД “, фондация " Фондация Тракия “, ВАБО ИНТЕРНАЛ “ АД и " Българско лято “ са регистрирани в България и са благосъстоятелност или се управляват от Божков.

· " РЕКС ЛОТО “ АД е благосъстоятелност или се управлява от " ВАБО-2005 “ ЕООД.

· " ЕВРОБЕТ ПАРТНЪРС “ ООД е благосъстоятелност или се управлява от " ДИДЖИТЪЛ СЪРВИСИЗ “ ЕАД.

· " Евробет “ ООД  е благосъстоятелност или се управлява от " ЕВРОБЕТ ПАРТНЪРС “ ООД.

· " ЕВРОБЕТ ТРЕЙДИНГ “ ЕООД е благосъстоятелност или се управлява от " Евробет “ ООД.

· " ВАБО СИСТЕМС “ ЕООД, " ВАТО 2002 “ ЕООД, " НОВЕ ДИВЕЛОПМЕНТ “ ЕООД, " ПРОПЪРТИ-ВБ “ ООД, " ТРАНС НОВЕ “ ООД, " НОВЕ ПАРТНЕРС “ ООД, " АДЛЕР БГ “ АД, " ЕФБЕТ ПАРТНЕРС “ ООД и " ИНТЕРНЮЗ 98 “ ООД са благосъстоятелност или се управляват от " НОВЕ ИНТЕРНАЛ “ ЕООД.

· " ЕВРОСЪДРУЖИЕ “ ООД и " ДЕКАРТ “ ООД са благосъстоятелност или се управляват от " ВАБО СИСТЕМС “ ЕООД.

· " НУМЕРИКЪЛ ГЕЙМС “ ООД, " ЛОТЕРИ ДИСТРИБЮШЪНС “ ООД, " Национална Лотария “ ООД и " ЕВРОФУТБОЛ “ ООД са благосъстоятелност или се управляват от " ЕВРОСЪДРУЖИЕ “ ООД.

· " Национална Лотария “ АД е благосъстоятелност или се управлява от " НОВЕ ДИВЕЛОПМЕНТ “ ЕООД.

· " МЕЛИОРА АКАДЕМИКА “ ЕООД, " ДОМИНО ГЕЙМС “ ООД и " МЛ БИЛД “ ЕАД  са благосъстоятелност или се управляват от " ДЕКАРТ “ ООД.

· " ГЕЙМС ЪНЛИМИТЕД “ ООД е благосъстоятелност или се управлява от " Ви Би Мениджмънт “ ЕООД.

· " ЕВРОБЕТ – РУМЪНИЯ “ ЕООД и " Олд Геймс “ ЕООД са благосъстоятелност или се управляват от " ГЕЙМС ЪНЛИМИТЕД “ ООД.

· “ВИХРОГОНИКА " АД в България и е благосъстоятелност или се управлява от " ВАБО МЕНИДЖМЪНТ “ ЕООД.

· " ВАБО 2017 “ ООД и " Лотария БГ “ ООД са благосъстоятелност или се управлява от " ВАБО 2012 “ ЕООД.

· " СИГУРО “ ЕООД е благосъстоятелност или се управлява от " ЕВРОГРУП ИНЖЕНЕРИНГ “ ЕАД.

· “ТРАКИЯ-ПАПИР 96 “ ООД, " ПАРКСТРОЙ-СОФИЯ “ ООД, " ИЗДАТЕЛСКА КЪЩА СПОРТ “ ООД и " ПРОФЕСИОНАЛЕН БАСКЕТБОЛЕН КЛУБ-ЦСКА-48 “ АД са благосъстоятелност или се управляват от " НОВЕ–АД-ХОЛДИНГ “ АД.

· " АНТИЧНО НАСЛЕДСТВО “ АД е благосъстоятелност или се управлява от ФОНДАЦИЯ ТРАКИЯ.

ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ И НЕГОВАТА МРЕЖА

Делян Славчев Пеевски ( " Пеевски “) е олигарх, който преди този момент е бил български депутат и медиен магнат и регулярно е взел участие в корупция, като си е служил с търговия с въздействие и подкупи, с цел да се отбрани от публичен надзор и с цел да упражнява надзор върху основни институции и браншове в българското общество. През септември 2019 година Пеевски е работил интензивно за оказването на негативно влияние върху политическия развой в България по време на локалните избори на 27 октомври 2019 година Пеевски се е договарял с политици да им обезпечи политическа поддръжка и позитивно медийно отразяване в подмяна на отбрана от наказателно следствие.

Пеевски също по този начин е взел участие в корупционни дейности посредством своето подставено лице, Илко Димитров Желязков ( " Желязков “), някогашен заместител ръководител в Държавна организация за механически интервенции (ДАТО) и някогашен чиновник в Държавната организация за национална сигурност (ДАНС) който е назначен за заместник-председател на Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства през 2018 година Пеевски употребявал Желязков за реализирането на скица за подкупи, засягаща български документи за престояване за задгранични жители, както и за подкупването на държавни чиновници посредством разнообразни средства в подмяна на информация и преданост от тяхна страна. От 2019 година е известно, че Желязков е предложил подкупи на високопоставени държавни чиновници от българското държавно управление, от които се е очаквало да дават информация на Желязков, която да бъде излъчена на Пеевски. В подмяна Желязков е имал грижата лицата, приели предлагането му, да бъдат назначени на авторитетни длъжности и е осигурявал месечен рушвет. Пеевски и Желязков също по този начин са разполагали с длъжностно лице на управителен пост, което през 2019 година нелегално присвоявало средства в тяхна изгода. В различен случай, от началото на 2018 година тези две лица ръководели скица за продажба на български документи за престояване, за която се твърди, че представители на сдружения плащали подкупи на български длъжностни лица, които да подсигуряват, че техните клиенти ще получат документи за поданство неотложно, а не след заплащането на депозит от 500 000 щатски $ или откакто изминат петте години за обработването на законно обосновано искане. В допълнение към всичко това Желязков изнудвал възможен претендент за български министър посредством опасност от покачване на наказателни обвинявания от Прокуратурата на Република България, в случай че след назначението си министърът не окажел по-нататъшно подпомагане на Желязков.

Пеевски и Желязков са глобени според Указ 13818 в качеството си на задгранични лица, които са сегашни или някогашни държавни чиновници (или лица, настоящи от името на подобен държавен служител), които са виновни за или са съучастници в осъществяването на корупция или които директно или индиректно са взели участие в корупция, в това число нелегално заграбване на държавни активи, заграбване на частни активи за персонална полза, корупция, обвързвана с концесионни  контракти за рандеман на естествени запаси, или подкупи. Службата за надзор на задгранични активи също така глоби шест сдружения, притежавани или следени от Пеевски или от една от неговите компании:

· " ИНТ “ ЕООД и " ИНТРЪСТ “ ЕАД  са благосъстоятелност или се управляват от Пеевски.

· " БМ СИСТЕМС “ ЕАД, " ИНТ ИНВЕСТ “ ЕООД, " ИНТТРАФИК “ ЕООД и " РИЪЛ ИСТЕЙТС ИНТ “ ЕООД са благосъстоятелност или се управляват от " ИНТРЪСТ “ ЕАД.

ПОСЛЕДСТВИЯ ОТ САНКЦИИТЕ

В резултат от днешната мярка се блокира цялата благосъстоятелност и право на благосъстоятелност и други собственически права ( на посочените нагоре лица), които се намират в Съединените американски щати или са във владението или под контрола на жители на Съединени американски щати и непрекъснато пребиваващи в Съединени американски щати. Такава благосъстоятелност, право на благосъстоятелност и други собственически права наложително би трябвало да се рапортуват на Службата за надзор на задгранични активи (OFAC). Освен това се блокират всички сдружения, притежавани директно или непряко (с дялово присъединяване от или над 50 процента) от едно или няколко от санкционираните  лица.

Ако не е налице общo или преднамерено позволение, издадено от OFAC, или освобождение от задължението по различен метод, предписанията на OFAC по принцип не разрешават всички транзакции от жители на Съединени американски щати или непрекъснато пребиваващи в Съединени американски щати или транзакции на територията на Съединени американски щати (или осъществявани директно през САЩ), отнасящи се до каквато и да е благосъстоятелност или право на благосъстоятелност и други собственически права на обществено оповестените или по различен метод глобени лица. Забраните включват каквато и да е форма на принос или даване на средства, артикули или услуги от, на или в интерес на глобено лице или приемането на каквато и да е форма на принос или даване на средства, артикули или услуги от такова лице.

ГЛОБАЛЕН ЗАКОН " МАГНИТСКИ "

Въз основа на Глобалния закон " Магнитски “ за отчетност  при нарушение на човешките права, на 20 декември   2017 година е публикуван Указ 13818. С него се удостоверява, че нарушаванията на правата на индивида и корупцията с източник (изцяло или в забележителна степен) отвън Съединените щати са достигнали подобен мащаб и тежест, че заплашват стабилността на интернационалните политически и стопански системи. Нарушаването на човешките права и корупцията подкопават полезностите, които образуват най-важните устои на постоянните, сигурни и функциониращи общества. Нарушаването на човешките права и корупцията също по този начин оказват опустошително влияние върху хората, обезсилват демократичните институции, потъпкват върховенството на закона, удължават съпроводените с принуждение спорове, улесняват дейностите на рискови лица и отслабват икономическите пазари. Съединените американски щати се стремят да подхващат дейности с осезаеми и обилни последици за причинителите на тежки нарушавания на правата на индивида и за забърканите в корупция лица, както и да пазят финансовата система на Съединени американски щати против корист от същите тези лица.

(Този неофициален превод е предоставен за информация на Нова тв от Посолството на Съединени американски щати. Оригиналното изказване на Министерството на финансите на САЩ на британски език е единственият формален документ и може да бъде намерено в линка по-долу.)

По-късно беше получено и второ известие с изказване на Държавния департамент на Съединени американски щати. То гласи: 

Днес ние обществено оповестяваме имената на някогашните български длъжностни лица Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов и Делян Славчев Пеевски, както и на актуалното българско длъжностно лице Илко Димитров Желязков  във връзка с присъединяване им в сериозна корупция.

В формалното си качество надлежно на заместник-министър на стопанската система, ръководител на Държавната организация за българите в чужбина и основен секретар на Държавната организация за българите в чужбина Манолев, Харалампиев и Томов са взели участие в корупционни действия, които са подкопавали върховенството на закона и доверието на българското общество в техните демократични държавни институции и публични процеси, в това число употребявайки политическото си въздействие и длъжностни пълномощия за персонална полза. В качеството си на депутат Пеевски е употребявал Желязков, чиновник в Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства, като медиатор и съизвършител в търговията с въздействие и даването на рушвет за отбрана от публичен надзор и за оказване на въздействие върху основни институции и браншове в българското общество.

Министерството на финансите на Съединени американски щати също по този начин глоби Пеевски, Желязков и българския олигарх Васил Божков, дружно с 64 организации, притежавани или следени от Божков и Пеевски, за тяхната роля в обществена корупция, според Указ 13818, който надгражда и добавя Глобалния закон " Магнитски “ за отчетност при нарушение на човешките права.

Това разгласяване се прави по силата на Член 7031(c) от Закона за  Държавния департамент, задграничните действия и обвързваните с тях програмни бюджетни средства за 2021 година Освен Манолев, Харалампиев, Томов, Желязков и Пеевски обществено са оповестени и имената на брачната половинка на Манолев – Надя Манолева и неговите деца Алекса, Йоанна и Димитър; брачната половинка и сина на Харалампиев – Веселка Харалампиева и Павел Харалампиев, малолетните наследник и щерка на Пеевски и дъщерите на Желязков – Ваня Илкова Желязкова и Роза Илкова Желязкова. Това разгласяване прави неприемливо влизането в Съединените щати на Манолев, Харалампиев, Томов, Желязков и Пеевски, както и на най-близките членове на техните фамилии.

Днешният акт препотвърждава нашия ангажимент в поддръжка на върховенството на закона и укрепването на демократичните институции в България. Съединените щати поддържат всички българи, които работят за напредъка на промените, а Държавният департамент ще употребява своите пълномощия за поощряване търсенето на отговорност във връзка с корумпирани лица в района и в световен мащаб.

(Този всекидневен превод е възложен за информация от Посолството на Съединени американски щати. Оригиналното изказване на Държавния департамент на Съединени американски щати на британски език е единственият формален документ и може да бъде открито в линка по-долу.)

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР