Министерството на финансите е спряло парите на руското посолство, които

...
Министерството на финансите е спряло парите на руското посолство, които
Коментари Харесай

Запорирани са пари в сметка на руското посолство

" Министерството на финансите е спряло парите на съветското посолство, които са си техни. Блокирали са ги тук, в България. "

Това съобщи през днешния ден в коридорите на Народното събрание ръководителят на ПГ на " ИТН " Тошко Йорданов. Той не разкри от кое място има такава основна информация, в случай, че тя не е комуникирана от българското държавно управление.

По думите на Йорданов, подопечното на Има Такъв Народ министерство на външните работи с министър Теодора Генчовска нямало нищо общо със обстановката.

Всъщност, по информация на Клуб Z, МФ не е блокирало никакви сметки на съветското посолство. То и няма такива пълномощия - решението може да се вземе с присъединяване на Българската национална банка. Очаква се обаче, по-късно денем да има реакция на изказванията на Йорданов от ведомството на Асен Василев.

Малко по-късно самият Василев съобщи, че има блокирани средства, поради наложените европейски наказания. Очаква се писмо от Европейска комисия, което да дефинира дали парите могат да бъдат пуснати. Официално сумите са малко под милион лв. и са за заплати в посолството. Той категорично разгласи, че изказванията на Йорданов " са неистина " и че България сама не може нищо да блокира. Освен това става дума за един конректен превод, който е запориран.

" Само че, да ви кажа, има и български пари в Русия на наши дипломати, които руснаците също могат да блокират. Това минава всевъзможни граници на - по какъв начин да кажа - нелепостта, тъй като това няма връзка с това, че ние сме враждебни страни. Ние нямаме скъсани дипломатически връзки още ", твърди още яростно Йорданов.

Това щяло да докара и до загуби на родни компании, които оперират на съветския пазар.

Фактите сочат, че България, изключително сега, има извънредно слаб стокооборот с Русия и вносът ни към тази страна към 2021 година е в размер на малко над % от общото число. Това е отпреди войната. В Русия работят към 400 компании с дялово българско присъединяване, а родните директни вложения там остават под 100 млн. $.

Прави усещане и че това изявление е минимум вторият път, в който Йорданов се демонстрира като съществено угрижен за съдбините на съветското посолство у нас. Малко откакто стана ясно, че държавното управление ще изгони 70 съветски дипломати и чиновници на посолството, той съобщи следното:

" Задавате ли си въпроса какви са следствията от това, което направи Петков. Българската стопанска система дали не е енергийно подвластна от Русия? Трябва ми време да осмисля второто национално изменничество на Кирил Петков. "

Последствията към този момент са ясни - макар заканите, Москва няма да затваря посолството си у нас, нито счита да къса дипломатически връзки, щяла единствено да изгони и наши дипломати от задачата ни там.

Относно енергийната взаимозависимост - България към този момент четвърти месец кара без доставки от " Газпром ".
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР