Министерството на финансите е спряло емитирането на нов дълг в

...
Министерството на финансите е спряло емитирането на нов дълг в
Коментари Харесай

МФ спря емитирането на нов дълг заради повишение на лихвите

Министерството на финансите е спряло издаването на нов дълг в размер на 200 милиона лв. през вчерашния ден заради огромно нарастване в лихвите. Това стана ясно от отговор на отрасловия длъжностен министър Росица Велкова в Народното събрание.

Тя изясни, че емисията е била спряна, тъй като е с доста висока рентабилност – 5,80% и 338 базисни точки. По думите й дълг на страната ни е нужен, само че не непременно.

Кирил Ананиев от ГЕРБ разяснява, че до края на 2025 година държавният дълг ще нарасне близо два пъти до към 70 милиарда лева, което се равнява на близо 40% от Брутният вътрешен продукт. Той напомни, че през август Росица Велкова показа бюджетна прогноза за интервала 2023-2025 година

„ За 2023 година дефицитът е към 11 милиарда и 300 милиона лева, 11 милиарда и 600 милиона лева – за 2024 година, 12 милиарда и 300 милиона лева за 2025 година При сходен размер и като имаме поради падежиращите задължения, се обрисува нуждата от привличане на дългово финансиране в порядъка на към 16 милиарда лв. във всяка една от трите години. Очертава се фрапантно повишаване на държавния дълг и разноските за лихви “, уточни той и помоли Велкова да показа тактика за финансиране до края на годината, както и прогнози за нужното дългово финансиране за идващия тригодишен интервал.

Росица Велкова изясни, че нуждата от нов дълг е била наложена от два фактора: размера на бюджетния недостиг и рефинансиране на дълга. Тя регистрира, че дългът на България за 2022 година е 6,2 милиарда лв..

Тя добави, че България е с един от най-ниските задължения в Европейски Съюз. По думите ѝ сега е 35,3 милиарда лв., като за образец преди нас даде само Естония.

„ При деклариран от вас недостиг от 11 милиарда лева, а не от 4, на каква рента очаквате да ви дадат дълга “, попита Асен Василев от парламентарната естрада.

„ Това е директна вреда върху българските финансови ползи. Направена и калкулирана с политическа цел “, счита той и съобщи, че Велкова плаши хората и интернационалните финансови пазари.

Цончо Ганев от „ Възраждане “ още веднъж уточни грешката на Василев и ощетяването на страната с 900 млн. лв.. Той от своя страна попита дали страната ни се приближава до влизане в еврозоната.

Велкова още веднъж напомни, че това зависи от това каква финансова рамка се одобри за идната година. По думите й при 6,6% недостиг се отдалечаваме./tribune
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР