Министерството на финансите е поискало банките да пращат всеки месец

...
Министерството на финансите е поискало банките да пращат всеки месец
Коментари Харесай

Финансовото министерство е поискало от банките данни за таксите, които събират

Министерството на финансите е поискало банките да пращат всеки месец данни за таксите, които събират, върху най-популярните си артикули. Те би трябвало да са с копие до Българска народна банка и Националния статистически институт. Това разгласи по време на парламентарния надзор министърът на финансите Асен Василев, откакто Корнелия Нинова, Българска социалистическа партия, го попита за следващ път за какво сметката за съществени интервенции, която бе признато да е безвъзмездна от предходната есен и би трябвало използването й да е гратис, не работи, както е планувано.

Казаното от Василев идва, откакто няколко пъти въпросът бе повдиган, и той насочваше към Българска народна банка по тематиката, която може да контролира и глоби.

С подаването на тази информация, която по думите на Василев би трябвало да се дава регулярно от февруари, ръководещите ще имат картина на събираните такси. Освен това банките са призовани да понижат, доколкото им е допустимо и по тяхна преценка, размерът на събираните такси за поддържане на такива сметки с дебитни карти за физически лица.

Увери, че се прави всичко допустимо да се затегнат разпоредбите, като за задачата са импортирани промени в Закона за платежните принадлежности. Нинова репликира, че този е план, импортиран през ноември, а даже още не е признат на първо четене.

Оценката на Василев е, че такива сметки, по които би трябвало без такси да се употребяват преведените обществени помощи, стипендии, минимална заплата, са към 1000 - 2000. общо в страната. Причината е, че по тях има редица ограничавания и условия, с цел да останат безвъзмездни. С въвеждането им през есента банките оповестиха редица ограничавания, с цел да могат да разкриват такива сметки - измежду тях съответният жител да няма друга сметка за съществени интервенции и тя да се употребява единствено за задачите, за които бе въведена.

Министърът заключи, че " в действителност би трябвало да спаднат доста банковите такси ", с цел да се задължат и дребните компании да превеждат заплатите единствено по банков път. До въвеждането на сметката се стигна таман поради предлагането на финансовия министър всички заплати да се превеждат по сметки за компаниите с над избран брой чиновниците, а за заведенията - без значение от броя. Депутатите обаче ограничиха тези хрумвания.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР