Министерството на енергийната сигурност и Net Zero на Обединеното кралство

...
Министерството на енергийната сигурност и Net Zero на Обединеното кралство
Коментари Харесай

Обединеното кралство инвестира в технологии за производство на местно ядрено гориво, за да се противопостави на енергийната зависимост от Русия

Министерството на енергийната сигурност и Net Zero на Обединеното кралство задели финансови средства в размер на 300 млн. паунда, с цел да подкрепи построяването на локално произвеждане на гориво за нуклеарни реактори от вида SMR.

Правителството на Негово Величество в Обединеното кралство разгласи желанието си да влага към 300 млн. паунда (380 млн. долара) в поддръжка на локалното произвеждане на нуклеарно гориво за дребните модулни нуклеарни реактори (SMR). Парите ще бъдат употребявани за пускане на производството на първокачествен нискообогатен уран (HALEU, high-assay low-enriched uranium) в Обединеното кралство, който понастоящем се създава с комерсиална цел единствено в Русия. Тази самодейност ще увеличи вътрешната енергийна сигурност на Обединеното кралство и ще спомогне за понижаване на зависимостта от други страни като да вземем за пример Русия.

„ Обединеното кралство ще стане първата страна в Европа, която ще започва високотехнологична стратегия за нуклеарно гориво от вида HALEU, като по този метод ще ускори доставките за нови нуклеарни планове и ще изтласка Путин от международните енергийни пазари “, се споделя в изказване на английския Департамент за енергийна сигурност и нулево ползване. HALEU е уран, обогатен сред 5 и 20% на U-235.

„ Знаковата инвестиция от 300 млн. паунда е част от проектите за обезпечаване на до 24 GW чиста и надеждна нуклеарна сила до 2050 година – една четвърт от потребностите на Обединеното кралство от електроенергия„, се споделя още в изказването. Допълнителни 10 млн. паунда ще бъдат предоставени за насърчаване на нужните умения и създаване на обекти за произвеждане на усъвършенствано нуклеарно гориво в Обединеното кралство, с цел да се обезпечат дълготрайни доставки и да се поддържат интернационалните съдружници.

Инициативата е част от по-мащабната цел на Обединеното кралство и над 20 други страни, като Съединени американски щати, Франция и Южна Корея, които са поели ангажимент да утроят световния нуклеарен потенциал до 2050 година Според Ройтерс това е и част от интернационалните старания за понижаване на въглеродните излъчвания, които способстват за изменението на климата.

„ Стартирането на програмата HALEU ще даде опция на Обединеното кралство да доставя света със профилирано нуклеарно гориво и да изолира още повече страната Русия на Путин “, се изяснява в изказването на английското държавно управление. „ Англия даде на света първата си настояща атомна електроцентрала, а в този момент ще бъдем първата страна в Европа отвън Русия, която ще създава усъвършенствано нуклеарно гориво “, съобщи държавният секретар по въпросите на енергийната сигурност и Net Zero Клеър Коутиньо.

Въпреки че се сблъсква с опълчването на групи, загрижени за рисковете за околната среда, Англия смята нуклеарната сила за значителен съставен елемент на дълготрайната си енергийна тактика. Миналата година страната инициира конкурс за увеличение на международния потенциал на нуклеарната енергетика посредством създаване на SMR реактори, които се чака да бъдат по-евтини и по-лесни за произвеждане от стандартните реактори.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР