Министерството на енергетиката обяви за обществено обсъждане процедура, с която

...
Министерството на енергетиката обяви за обществено обсъждане процедура, с която
Коментари Харесай

Всеки може да получи 15 000 лв. от държавата, стига да отговаря на няколко критерия

Министерството на енергетиката разгласи за публично разискване процедура, с която българските семейства могат да се възползват от финансиране за създаване на фотоволтаични системи, пише  " Труд ".

В плана са разказани документите нужни за кандидатстване, както и критериите.

Сред тях са документ доказващ българско или европейско поданство, или статут на непрекъснато пребиваващ в България, документ за благосъстоятелност или декларация от притежателя на жилището, както и  решение на етажната благосъстоятелност и други. Очакваната дата за пускане на процедурата е 1 февруари 2023 г. 

Кой може да кандидатства?

Допустими претенденти са всички физически лица, обитаващи лично еднофамилно жилище или лично жилище в многофамилна постройка.

Жилището, с което се кандидатства, би трябвало да е главно на претендента и да се заменя неефикасен източник на топлинна сила (печка, казан, камина и др.) на твърдо гориво (дърва, въглища и др.). Кандидатите не би трябвало да имат отговорности за осигуровки и налози. Осъждани лица също нямат право да аплайват.

Целта на процедурата е да се насърчи потреблението на възобновима сила в крайното ползване на семействата посредством достъп до финансиране за пазаруване на най-хубавото съоръжение за слънчеви съоръжения за битово горещо водоснабдяване и фотоволтаични системи.

Максималният размер на безвъзмездното финансиране за планово предложение по Компонент 1 е до 100% от цената на инсталацията, само че не повече от 1 960.83 лева, и до 70%  от цената на системата, само че не повече от 15 000 лв. по Компонент 2.

Процедурата се състои от два съставния елемент - Компонент 1 за закупуване на слънчеви съоръжения за битово горещо водоснабдяване и Компонент 2 за закупуване на фотоволтаични системи до 10 kWp, в това число системи за предпазване на електрическа сила.

Общият размер на безвъзмездното финансиране по актуалната процедура е 59 840 000 лв. -   49 870 000 лв. от Европейския съюз, и 9 970 000 лв. национално финансиране.

По процедурата е планувано напълно електронно подаване и оценка на предложенията посредством Информационната система за Механизма за възобновяване и резистентност (ИСУН 2020, раздел " Национален проект за възобновяване и резистентност “).

Подробностите за кандидатстване могат да се видят в детайли на Информационната система за Механизма за възобновяване и резистентност (ИСУН 2020, раздел " Национален проект за възобновяване и резистентност “).
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР