Министерството на енергетиката обяви втората процедура по Инвестиция C4.I3 Подкрепа

...
Коментари Харесай

Общините у нас разполагат с близо 125 милиона лева за енергийно ефективно улично осветление

Министерството на енергетиката разгласи втората процедура по Инвестиция C4.I3 „ Подкрепа за енергийно ефикасни системи за улично осветяване “ в границите на Националния проект за възобновяване и резистентност. Тя цели възстановяване на енергийната успеваемост на системите за външно осветяване, принадлежащи на българските общини, и възстановяване на живота на популацията.

По нея могат да аплайват всички общини в страната. Уличното осветяване е забележителен консуматор на сила в общините и визира общото енергийно ползване. Предложенията за планове следва да реализират не по-малко от 30% икономисване на сила посредством осъществяване на ограничения за енергийна успеваемост.

Стойността на плановите оферти би трябвало да бъде м ежду 100 000 и 2 000 000 лв. . Общият размер на безвъзмездното финансиране за процедурата е към 125 милиона лв.. Срокът за подаване на оферти е три месеца , а срокът за осъществяване на плановете е до 15 месеца след подписването на контракта. Въпроси по процедурата могат да се задават до 12 март, а министерството възнамерява осведомително онлайн събитие в последната седмица на февруари за представителите на общините.

Изграждането на такива системи за улично осветяване способства за възстановяване на енергийната успеваемост , което е основен приоритет в енергийната политика на Европейски Съюз и България. Това има позитивни въздействия като понижаване на разноските за сила , повишение на енергийната сигурност, понижаване на излъчванията на парникови газове и възстановяване на качеството на въздуха .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР