Министерството на електронното управление ще изготви Национална пътна карта за

...
Министерството на електронното управление ще изготви Национална пътна карта за
Коментари Харесай

Министърът на електронното управление постави за цел дигитализация на над 15 000 регистъра

Министерството на електронното ръководство ще изготви Национална пътна карта за цифрова промяна на България до 2030 година Това заяви министърът Александър Йоловски, представен от, на конференция във ведомството.

" Изключително значимо е всички да бъдат наясно какво би трябвало да бъде направено до 2030 година и този път резултатите да бъдат в сходство с европейските цели в тази област ", сподели Йоловски.

Добави, че би трябвало да бъдат лимитирано и отстранено потреблението на хартията във вътрешноадминистративните работни процеси, като това е една от предпоставките да бъде реализирано електронното ръководство. По думите му би трябвало да бъде помислено за премахването и на синия влажен щемпел, а след него и хартията. Трябва да се отстранен удостоверенията, които жителите дават от една администрация на друга " в ролята си на куриери ", уточни министърът.

" Когато създадем и това, идва естествената последваща стъпка - да трансформираме целия модел на административното обслужване в България и на вътрешноадминистративните процеси, тъй че да премахнем паразитните услуги ", разяснява Йоловски. За да се получи това, би трябвало да бъдат електронизирани всички хартиени регистри. Към сегашния миг има може би над 15 000 регистъра на тетрадка, Excel или Word, сподели той.

Всички цели на министерството ще могат да бъдат видени в програмата на държавното управление, която скоро ще бъде налична, сподели Йоловски. Той показа двамата си заместници - Михаил Стойнов и Валентин Мундров.

Повишаването на прозрачността в работата на Националния систематичен интегратор ще бъде една от основните ограничения в работата през идващите 18 месеца, сподели министърът. Той заяви, че е разпоредил на " Информационно обслужване " да разгласяват на тяхната интернет страница отговори на журналистически и други въпроси, в това число по Закона за достъп до социална информация. В раздел вести тези отговори са оповестени, добави министърът и сподели, че съгласно него има невиждана информация, която нито едно обществено дружество не е предоставяло до момента.

Планирана е смяна на процеса по издаване на " Синя карта "

Възможна е радикална смяна на процеса по издаване на " Синя карта ", съобщи министърът. В няколко поредни разбора Агенцията по заетостта е идентифицирала остри потребности на пазара на труда в България, изясни той. Според него няма проблем с това, че чужденци ще заемат работните места на български жители. Проблемът е, че компаниите нямат задоволително служащи, с цел да усилят своята активност и да бъдат конкурентоспособни, сподели Йоловски.

 " Синята карта " за експерти отвън Европейски Съюз остава едва търсена и комплицирана за издаване в България

Николета Стоянова, началник на отдел " Бизнес разбори " в " Информационно обслужване ", показа разработка на платформа за издаване на позволения за работа - " Синя карта ", съгласно която с оптимизация процесите ще лишават в пъти по-малко време.

Ползите за бизнеса ще бъдат подаване на документи по електронен път, елементарен и комфортен метод за връзка с администрациите, икономисване на време при разглеждане и приемане на резултат от процедурата в плануваните периоди.

По време на представянето бяха посочени и оферти за законодателни промени, като въвеждане на нормативни промени за напълно безхартиен документооборот в хода на производството, промени, допълнения и усъвършенстване на образците за заявки и други.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР