Министерство на земеделието ще подкрепя земеделските стопани, отглеждащи розовите насаждения,

...
Министерство на земеделието ще подкрепя земеделските стопани, отглеждащи розовите насаждения,
Коментари Харесай

Министър Иванов: Ще подкрепим отглеждащите рози стопани, за да могат да запазят, развият и затвърдят икономическата си устойчивост

Министерство на земеделието ще поддържа земеделските стопани, отглеждащи розовите насаждения, по този начин, че да могат да запазят, развият и затвърдят икономическата си резистентност.

Това сподели министърът на земеделието доктор Иван Иванов в Казанлък, където дружно с министъра на труда и обществената политика Георги Гьоков взеха присъединяване в Празника на розата.

“От епохи ние, българите, сме създавали обичаи и сме натрупали опит в розопроизводството. Българската маслодайна роза е един от знаците на страната ни, а българското розово масло е едно от най-скъпите и търсени на интернационалния пазар етерични масла ”, сподели още аграрният министър.

Д-р Иванов напомни, че с оглед даване през 2022 година на своевременна спомагателна поддръжка в бранш „ Земеделие “, Министерство на земеделието нотифицира пред Европейската комисия скица за държавна помощ „ Помощ в поддръжка на ликвидността на аграрни стопани за превъзмогване на отрицателното икономическо влияние на COVID-19 “. Той добави, че помощта е утвърдена от Европейска комисия на 7 април 2022 година и ще се даде за обезпечаване на ликвидност за земеделските стопани, в това число и розопроизводителите, посредством компенсиране на част от нарасналите разноски за произвеждане, в резултат на следствията от пандемията от COVID-19. Бюджетът по схемата е в размер на 143 500 000 лева, като размерът на помощта за маслодайна роза е 1 250 лева./ха (около 5 млн.лв.). Изплащането на средствата е планувано до 15 юни 2022 година

“Нека отдадем заслуженото почитание към розопроизводителите, които не престават да разнасят славата на неповторимата казанлъшка маслодайна роза по целия свят ”, сподели в умозаключение министър Иванов.

По време на визитата си, доктор Иванов се срещна и с розопроизводители. На срещата те сложиха проблемите, пред които са изправени, като особено внимание се обърна на работата на Института по розата и етерично маслените култури в община Казанлък. Аграрният министър пое ангажимент работата на института да се усъвършенства.

Сред обсъжданите тематики бяха и Закона за маслодайната роза, както и Закон за браншовите организации.

Министър Иванов увери розопроизводителите, че аграрното ведомство ще продължи директния разговор и работа с тях.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР