Министерство на земеделието и храните и Българска агенция по безопасност

...
Министерство на земеделието и храните и Българска агенция по безопасност
Коментари Харесай

Зам.-министър Стратев призова животновъдите да спазват мерките срещу чума по дребни преживни животни

Министерство на земеделието и храните и Българска организация по сигурност на храните подхващат засилени ограничения за не нахлуване в България на болестта чума по дребни преживни животни. Превантивните дейности са в следствие от влошената епизоотична конюнктура в Румъния и Гърция.

Това стана ясно на онлайн среща, инициирана от управлението на Министерството и Агенцията с представители на животновъдните асоциации. В нея присъединяване взеха заместник-министърът на земеделието и храните доцент Деян Стратев, изпълнителният шеф на БАБХ доктор Светлозар Патарински, изпълнителният шеф на Център за оценка на риска по агрохранителната верига доцент Койчо Коев и доктор Мирослав Първанов от Български ветеринарен съюз, оповестиха от пресцентъра на Министерство на земеделието и храните.

Фермерите бяха осведомени с рестриктивните мерки, които БАБХ ползва против навлизането на болестта в страната. Мерките включват засилен надзор на всяка пратка живи животни от засегнатите страни, слагане под забрана, клинични прегледи и взимане на проби, както и по обширен и изчерпателен обзор на животните, ориентирани за неотложно кръвопролитие.

Заболяването не е рисково за хората, само че е извънредно заразно за овцете и козите и може да докара до огромни стопански загуби. При дребните преживни животни заболяването се демонстрира с тресчица, меланхолия, тайни от очите, носа и устата и други В наранено стадо заболеваемостта може да доближи 100%, като смъртността варира сред 20% и 90%. Болестта се предава посредством пряк контакт сред заболели и здрави животни, както и посредством нечисти с вируса фуражи, съоръжение, транспортни средства и постелка.

Заместник-министър Деян Стратев моли, както към животновъдите, по този начин и към записаните ветеринарни лекари, да подходят отговорно към обстановката и при подозрения за заболяло животно неотложно да алармират на съответните Областни дирекции по сигурност на храните.

„ От всички нас зависи дали болестта ще влезе и в България и дали ще успеем да се оправим, тъй че да не бъдат наранени и животните, и стопанствата у нас “, сподели още той. Заместник-министърът акцентира, че е нужно стопаните да бъдат виновни и да съблюдават ограниченията.

Заместник-министър Стратев осведоми, че обстановката в Румъния и Гърция е притеснителна. Само през последните дни огнищата в Румъния са се нараснали над 30. По данни на БАБХ, сега там са наранени над 200 000 животни, а огнищата са в регионите на Тулча, Констанца и Тимиш. В Гърция има регистрирани 19 огнища в регионите наТесалия и Пелопонес, като са наранени над 10 700 животни.

По време на срещата участниците се сплотиха и за въвеждането на краткотрайна възбрана за провеждането на животновъдни изложения и пазари на дребни преживни животни в страната.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР