Министерство на земеделието готви стимули фермерите да ползват собствени източници

...
Министерство на земеделието готви стимули фермерите да ползват собствени източници
Коментари Харесай

Земеделието готви стимули фермери да правят кладенци за напояване

Министерство на земеделието готви тласъци фермерите да употребяват лични източници за напояване, каквито са кладенците. Това стана ясно в четвъртък, когато земеделският министър Десислава Танева разгласи, че ведомството ѝ е изпратило до Министерство на околната среда и водите промени в Закона за водите в тази посока. Новината пристигна от извършен онлайн съвещателен съвет по зеленчукопроизводство и зарзаватчийство.

С предлагането се дава опция на записаните аграрни стопани да имат право на безплатно водовземане до 50 куб.м на денонощие за аграрни цели.

Предложените количества били съобразени със междинните правила за напояване на полски култури, трайни насаждения и етерично маслени култури. Освобождаването от такса пък ще даде опция на стопаните да влагат в модернизацията и построяването на уреди за водовземане и напояване.

Предлага се и нарастване на размера на водата за напояване, за която ще важи осведомителен, вместо позволителен режим, като следва прецизирането. Ще се разшири и обсегът на лицата, за които това е годно. Към момента единствено физически лица – притежатели или ползватели на неподвижен парцел в рамките на обитаемоте места имат право на безплатно водовземане.

" Промените целят да се подтикват земеделските производители към оптимално и цялостно потребление на други източници за напояване отвън съществуващите сега. В него се планува облекчение на административните процедури и разширение потреблението на подземни и повърхностни води за напояване и други аграрни потребности ", показаха още от ведомството на Десислава Танева.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР