Министерство на здравеопазването се престраши да прекрати договора за играждане

...
Министерство на здравеопазването се престраши да прекрати договора за играждане
Коментари Харесай

МЗ прекрати договора за детска болница с Главболгарстрой

Министерство на опазването на здравето се престраши да приключи контракта за играждане на нова детска болница с консорциума към строителната компания "Главболгарстрой ". Министерството е дало експлицитни инструкции на особено основаната държавна компания за ръководство на плана "Здравна капиталова компания за детска болница " договорът да бъде преустановен, като се спрат и всички свързани с него процедури за самостоятелен строителен контрол и инвеститорски надзор. От Министерство на здравеопазването акцентират като мотив невъзможността на това място да има толкоз висока постройка като планувания за реорганизация недовършен градеж в кампуса на Медицинска академия.
Според подробния организационен проект на този терен може да бъде построена постройка с оптималната височина от 20 метра. В същото време съществуващата на мястото конкрукция е на 12 етажа. Единственият вид остарялото скеле да се реконструира при съблюдаване на закона е да се разрушат огромна част от съществуващите етажи. Възложената на "Главболгарстрой " социална поръчка - за реорганизация на остарялото скеле посредством инженеринг, в нито един миг не е предвиждало побутване на етажи. В същото време поради продължаващи митинги на жители, лекари и архитекти някогашният министър председател Бойко Борисов разпореди остарялата структура да се събори и да се построи напълно нова болница. Месеци наред институциите твърдяха, че това напълно ново задание може да се извърши на база към този момент подписания контракт с "Главболгарстрой " за напълно други действия.
Въпреки явното несъгласие в предмета на поръчката и новото задание Министерство на здравеопазването не е поело отговорност да приключва контракта с такова съображение, а се е "закачило " за мнението на служебния министър на районното развиване Виолета Комитова. "На фона на дълъг спор през 2021 година идват при мен всички участници и ми оповестяват, че от 6 месеца чакат от Министерство на регионалното развитие да им спомага да изготвят обстоен организационен проект, в който остарялата постройка съществува като такава. В правния мир, по смисъла на Закона за устройство на територията и по смисъла на влезлия в действие през 2011 година обстоен организационен проект, няма по какъв начин в настоящ проект да се появи остаряла постройка, несъответстваща на устройствените правила ", разяснява Комитова.
От инициативния комитет "За същинска детска болница " поздравиха служебното държавно управление за заетата позиция и оповестиха, че чакат бъдещото създаване на болница да бъде по всички правила. "Очакваме обстоен разбор за потребностите на детското опазване на здравето и открит интернационален конкурс за правене на план на болничното заведение ", акцентират от самодейността. Това при всички случаи ще забави плана - един от мотив на бившето управление на Министерство на здравеопазването да упорства договорът с "Главболгарстрой " за 78 млн. без Данък добавена стойност да продължи да се извършва.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР