Министерство на здравеопазването предвида да сложи контрол над пушенето на

...
Министерство на здравеопазването предвида да сложи контрол над пушенето на
Коментари Харесай

Колко вредно е наргилето?

Министерство на опазването на здравето предвида да постави надзор над пушенето на наргиле. Към момента използването му не е регламентирана в българското законодателство.

Женският пазар в София е едно от най-известните места за продажбата на наргилета. Тук цените варират сред 10 и 240 лв., а купувачите са най-вече младежи. Много от тях са на мнение, че пушенето на наргиле не вреди по никакъв метод на здравето им.

Специалистите оборват изказванието, че наргилето е по-безвредно от цигарите. То води до същите болести като при пушенето на елементарен тютюн.

„ По данни на Световната здравна организация един пушач на наргиле за два часа поема размер въздух, който е еднакъв на размера пушек от 100 и повече изпушени цигари”, споделя пулмологът София Ангелова.

В доста от софийските заведения наргиле се предлага без значение от възрастта на клиента. Тийнеджърите всеобщо се възползват от модерната услуга. Други са се снабдили със лично наргиле.

„ Някои от децата припадат в наргиле питейните заведения, тъй като въглеродният монооксид пречи на кислорода да доближи до мозъка и сърцето”, добавя пулмологът.

Мнението, че наргилето е безвредно, се споделя и от родителите.

„ За страдание, срещам родители, които предизвикват децата си да пушат наргиле с презумцията, че е безвредно”, отбелязва София Ангелова.

То може да докара до пристрастяване, споделят експертите. Чрез шерването на арабската лула без личен накрайник рискувате и да се болестите, в това число с туберкулоза.

Първата работна среща на министерствоно на опазването на здравето, на която ще се разбере ориста на наргилето, ще се организира на 30 август.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР