Министерство на здравеопазването предприема мерки за ограничаване на употребата на

...
Министерство на здравеопазването предприема мерки за ограничаване на употребата на
Коментари Харесай

Здравното министерство обмисля как да ограничи употребата на наргилета

Министерство на опазването на здравето подхваща ограничения за ограничение на използването на наргилета и растителни произведения за пушене, заяви пресцентърът на ведомството. За задачата ще бъде образувана междуведомствена работна група, която да създаде и предложи ограничения и законодателни промени.

В момента използването на наргилета не е регламентирана в българското законодателство по никакъв метод, което разрешава свобдното им прилагане на публични места в това число и от малолетни и малолетни. Мерките, които ще предприеме здравното министерство ще са тъкмо с тази тенденция, като част от целите за детското опазване на здравето, залегнали в Националната здравна тактика 2014-2020.

Днес заместник-министърът на опазването на здравето с сектор запазване на публичното здраве Светлана Йорданова се е срещнала с специалисти от Националния център по публично здраве и разбори, с цел да обсъдят наличните научни доказателства за здравните опасности и последствията за здравето на пушещите наргиле. Информацията ще бъде употребена при създаването на ограниченията.

Първата работна среща на специфичната междуведомствена група, която ще приготвя измененията в закона, ще се организира идната седмица - на 30 август. В нея ще вземат участие представители на министерствата на стопанската система, на вътрешните работи, на земеделието, храните и горите, на образованието и науката, както и на медицински експерти и представители на локалната власт, имащи отношение към казуса. След тяхната работа министерството ще пристъпи към законодателна самодейност, показват от там.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР