Министерство на здравеопазването предлага от 1 ноември, лекарствата, които се

...
Министерство на здравеопазването предлага от 1 ноември, лекарствата, които се
Коментари Харесай

Лекарствата на бели рецепти вече ще се изписват или електронно, или на хартия

Министерство на опазването на здравето предлага от 1 ноември, медикаментите, които се изписват на бяла рецепта, да бъдат отпускани и електронно, и на книжен притежател.

Основание за смяна в Наредба № 4 от 2009 година за изискванията и реда за определяне и разпределяне на лекарствени артикули бяха получените десетки сигнали за усложнения от страна на медицинските експерти, които нямат подписан контракт с НЗОК и на които се постанова да извършат спомагателни разноски по внедряване на медицински програмен продукт за определяне на лекарствени артикули, както и лекари, работещи в лечебни заведения за болнична помощ, които предписват лекарствени артикули на рецептурна бланка с бял цвят на приети в болница пациенти в съответното лечебно заведение.

Целта на оферти план е да се даде опция на всички медицински експерти да предписват лекарствени артикули на рецептурни бланки с бял цвят както електронно, по този начин и на книжен притежател.

След осъществен разбор за сходство с правото на Европейския съюз се откри, че публичните връзки, предмет на плана на тази разпоредба, не са регламентирани в европейското законодателство. В нито една страна членка на Европейски Съюз, като се изключи Естония, няма изрично обвързване медикаменти да се изписват само на електронни предписания. В цялата европейска процедура се позволяват двата типа определяне.

Ако препоръчаните промени бъдат признати, лекарствените артикули ще могат да се издават както електронно, по този начин и на книжен притежател. Така ще се обезпечи и подсигурява цялостният достъп на популацията до лекарствени артикули, в това число няма да бъде лимитирана опцията за определяне на лекарствени артикули при домашно посещаване от страна на доктор, споделят от Министерство на здравеопазването.

Предложенията за промени в Наредба № 4 са оповестени за 30-дневно публично разискване на уеб страницата на Министерството на здравеопазването.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР