Министерство на здравеопазването изпраща строителството на Националната детска болница на

...
Министерство на здравеопазването изпраща строителството на Националната детска болница на
Коментари Харесай

И Сербезова праща проекта за Детската болница на прокуратурата

Министерство на здравеопазването изпраща строителството на Националната детска болница на прокуратурата. Това се случва откакто Вътрешния одит на Министерство на здравеопазването е направило инспекция на " Здравна капиталова компания за детска болница " ЕАД (ЗИКДБ ЕАД), която обгръща интервала от основаване на сдружението 8 септември 2020 година до 31 януари 2022 година

Установени са редица основни пропуски в работа на сдружението.

Припомняме, че към този момент един път от служебния министър Стойчо Кацаров. При встъпването си в служба министър Асена Сербезова замрази всевъзможни капиталови планове и разгласи, че стартира инспекция отначало.
 Прокуратурата проверява двама някогашни министри на ГЕРБ поради Детската болница
Прокуратурата проверява двама някогашни министри на ГЕРБ поради Детската болница

Недопустимо е довеждане докрай на скелето, само че са платени пари, ревизират и и началник на държавна компания

Сега е открито, че с Решение на Съвета на шефовете от 7.10.2020 година ЗИКДБ е изплатила задатък в размер на 9 213 333, 24 лева на ДЗЗД " Детско здраве " ООД по Договор за инженеринг, като за осъществяването на предплатеното заплащане не е сбъднат прелиминарен надзор за правомерност по смисъла на Закона за финансовото ръководство и надзор в обществения бранш, заради което е позволено непозволено погашение на средства.

Също по този начин проверяващите са установили, че не са въведени политики и процедури за настоящ надзор върху осъществяването на поети финансови задължения и подписани контракти. Системата за финансово ръководство и надзор на " Здравна капиталова компания за детска болница " ЕАД не е написана в сходство с Методически насоки по детайлите на финансовото ръководство и надзор, Указания за ръководство на риска в организациите от обществения бранш, Указания за реализиране на прелиминарен надзор за правомерност в организациите от обществения бранш и Указания за следващи оценки на осъществяването в организациите от обществения бранш - одобрени от Министерството на финансите, което е директно обвързвано с правомерно разходване на бюджетни средства.

В " Бизнес стратегия за развиване активността на " Здравна капиталова компания за детска болница " ЕАД за интервала 2021-2023 година " не са посочени съответни оперативни цели на сдружението, които да са ясно дефинирани, характерни и измерими. Не са заложени индикатори за осъществяване на финансови и нефинансови цели на сдружението, с оглед отчитане на резултатите и осъществяване оценка на осъществяването, оповестяват от Министерството на здравеопазването.
 Разглеждат нови терени за детска болница, до тогава уголемение в Педиатрията
Разглеждат нови терени за детска болница, до тогава уголемение в Педиатрията

Сред тях са терени на Министерство на здравеопазването към огромни лечебни заведения в София, измежду които и УМБАЛ " Лозенец "

От основаването на сдружението до 31 декември 2021 година изразходваните средства, които не са директно свързани с създаване или реконструиране на детската болница, са в размер на 415 хиляди лева Тъй като сдружението няма доходи, разноските съставляват загуба и се приспадат от записания капитал в размер на 100 млн. лева, като към 31 декември 2021 година личният капитал към този момент е в размер на 99 588 000 лева

След осъществената инспекция и направените констатации от звено " Вътрешен одит ", министърът на опазването на здравето е подхванала дейности и за промяна на Съвета на шефовете на сдружението. За ръководител на Съвета на шефовете на " Здравна капиталова компания за детска болница " ЕАД е избран адв. Веселин Варчев. На съвещание на Съвета на шефовете за изпълнителен шеф на сдружението е определена проф. Елена Пенева - Златкова .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР