Министерство на здравеопазването е сключило е договор за още 2.7

...
Министерство на здравеопазването е сключило е договор за още 2.7
Коментари Харесай

Стойчо Кацаров не изключва и да отмени тестването за учениците

Министерство на опазването на здравето е сключило е контракт за още 2.7 млн. щадящи проби със период на доставка до 9 декември . Общо са контрактувани 4 800 000 теста, от които са доставени 1 500 000 и 200 000 са налични в склад. Ситуацията сега изясни служебният здравен министър Стойчо Кацаров пред публицисти, откакто прегледа обновеното родилно поделение в АГ " Майчин дом ". Тестовете биха били задоволителни, с цел да обезпечат децата най-малко доникъде на януари месец идната година.

Недоставени проби има и през днешния ден те се намират на разнообразни митници в Европа.

Децата от 8 до 12 клас биха могли да се тестват с проби за възрастни хора , е мнението на Кацаров, а в случай че МОН реши и изиска, има такива налични проби и те могат да се дават незабавно по областите.

Кацаров е желал да се организира анкета дали по-големите възпитаници от 8 до 12 клас да бъдат тествани с тестванията за възрастните. Тестовете за възрастните могат да бъдат доставени неотложно - колкото бъдат поръчани, толкоз ще бъдат доставени. При щадящите проби това не е тъкмо по този начин, сподели Кацаров.

" Ако не могат да се обезпечат задоволително проби, другата опция да се върнат учениците на учебно заведение, е да отпадне условието за тестване. Това е опция, само че крие риск за здравето на децата и учителите ", разяснява Кацаров. За отпадането на тестването на учениците решението е на министъра на опазването на здравето.

Той повтори, че в случай че не са обезпечени задоволително проби, в случай че не бъдат доставени и в случай че специалистите на Министерство на здравеопазването преценяват, че рискът не е огромен за здравето на учениците и учителите, тестването за децата може да отпадне. Такова решение обаче не е взето на този стадий.

Кацаров изясни, че с цел да може да се реализира присъствено образование на децата, само че да се предпазят учителите и децата от заразяване, верният метод е да се прави тестване.

По думите му тестването се прави за пръв път и никои няма опит с него. Право да закупят тестванията има всеки държавен и общински орган, институция или самото учебно заведение, в случай че желае. Децата от 1 до 4 клас са на учебно заведение, децата в 21 области на страната могат да вървят на учебно заведение, без да се тестват. Има 7 области в страната, които изискват тестване, защото там рискът е по-голям.

Ваксините за деца - след 15 декември

Информацията за имунизациите за децата, която е същата и се предлага в различен тип опаковка , е да бъде публикувана не по-рано от 15 декември.

Запитан дали ще се затегнат ограниченията поради новия вид на COVID-19 - Омикрон, Кацаров посочи, че ограниченията са затегнати, а не са разхлабени. Това, което може да ни защищити от болестта поради подобряването на епидемиологичната конюнктура, е да се имунизираме.

Той акцентира, че въведените правила от 1 декември, са по-строги , в сравнение с разпоредбите, които работили до момента. Според него са приложени сега задоволително строги ограничения.

По думите му разпространяването на този тип зараза е извънредно мъчно да бъде лимитирана. Всяка мярка се преценя от епидемиологична позиция, само че и от позиция от това, че не се намираме на изолиран остров и не бихме могли да забраним влизането и излизането от България, сподели още Кацаров.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР