Министерство на здравеопазването е предприело инициатива за даряване и продаване

...
Министерство на здравеопазването е предприело инициатива за даряване и продаване
Коментари Харесай

България дава ваксини на съседни страни, главно Астра зенека

Министерство на здравеопазването е подхванало самодейност за даряване и пласиране на ваксини против ковид на прилежащи страни, които усещат дефицит.

Става дума за Северна Македония, Косово, Албания, Босна и Херцеговина и други. Това заяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров. Днес той показа екипа си в Министерски съвет - неговите зам.-министри са трима мъже - доктор Александър Златанов, Димитър Петров, Тома Томов.

" Създадена е организация, с цел да се обезпечат условия за имунизацията на повече хора, най-много възрастни. Имаме опция с част от имунизациите да помогнем на прилежащи страни. Процедурата е доста тежка - координиране с Европейска комисия и с фирмата-производител, осъществено е изследване. Вече е отправено питане към Европейска комисия, през днешния ден или на следващия ден би трябвало да получим отговор по кой механизъм може да бъде осъществено това нещо, нашето предпочитание да е помогнем, защото имаме преимуществото като страна-членка да разполагаме с всички ваксини ", изясни министърът.

Той посочи, че няма значение дали ще е подаяние или продажба, до петък се чака мнението на Европейска комисия , евентуално страните ще могат да бъдат подкрепени.

" Страната ни е помолила да бъдат забавени доставките, защото имаме над 14 милиона ваксини, ще бъдат дадени на страните до 150 000 броя . Няма подозрение, че можем да изпаднем в недостига на ваксини ", е решението на Министерство на здравеопазването. Ще се дарят основно ваксини " Астра Зенека ", защото към тях има минимален интерес за имунизиране. Преди седмица пък Стойчо Кацаров е питал за подадени сигнали за странични реакции - в нито един от случаите не е открит. Няма умрял поради имунизация в нашата страна, безапелационен е Кацаров.
 Богдан Петрунов чака трета имунизация против COVID-19
Богдан Петрунов чака трета имунизация против COVID-19

Това ще зависи от имунизацията, която сме си сложили

Иначе България остава последна по брой имунизирани хора.

Стойчо Кацаров подозира нова вълна наесен, в случай че се забави процесът на имунизация, като методът да се предотврати е да се имунизират повече хора . Министърът разяснява и подозренията на президента към имунизациите и го прикани да отвори лекарството си за кръвно, което употребява, в листовката на което, по думите му, има повече противопоказания.

Стойчо Кацаров настоя, че решението на казуса е имунизация. Той поддържа всички старания за разпространяване на процеса.

На въпрос дали той персонално се е ваксинирал, защото е упрекван в изказвания за изявления срещу имунизациите, Кацаров изясни, че в скоро време ще се имунизира - повода да не го направи до момента е фактът, че декември месец е преболедувал ковид тежки, с престой и лекуване в болница. Препоръката е след преболедуване да се изчака прочут интервал от време и по-късно да се направи имунизация. Най-вероятно това ще се случи другата седмица.
 Под 200 новозаразени с ковид за денонощие
Под 200 новозаразени с ковид за денонощие

За последните 24 часа са сложени 21 992 ваксини

" Ваксините за ковид бяха тествани на малко хора, по тази причина хората имат съображение да се съмняват, само че най-голямото доказателство е, че са имунизирани към 2 милиарда в света ", изясни още той.

Относно всеобщият имунитет в България - счита се, че броят на хората, срещали вируса, е в пъти по-голям.

Защо сме втори в света по смъртност - сега се прави разбор, издадена е заповед на Националния център по публично здраве, който има едномесечен период . " Не търсим лична отговорност, за мен е значимо да се поправят изводите и да се дадат поуките, с цел да не сe задава още веднъж при последваща вълна на това заболяване или на друго този въпрос: " Защо сме първи по смъртност ".

Работната група пък ще готви и платформа за лекуването против ковид - " Протоколът да бъде поправен и допълван с последните научни достижения , да се качват резултатите от разнообразни клинични изследвания, да има рационализиране на знанията, ще визира болничната и извънболничната помощ, да се знае по какъв начин да се ползват лекарства и да се вкарват пациенти в реанимация, като няма да се подценява главната преценка на лекаря. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР