Министерство на вътрешните работи обяви, че не е експулсирало 39-годишния

...
Министерство на вътрешните работи обяви, че не е експулсирало 39-годишния
Коментари Харесай

МВР: Не сме експулсирали турски гражданин, предаден е по споразумение с ЕС

Министерство на вътрешните работи разгласи, че не е експулсирало 39-годишния турски жител Селехаттин Юрюн, а го е върнало по съглашение сред Европейски Съюз и Турция. Това оповестиха от ведомството в неделя, откакто в петък евродепутатът от Българска социалистическа партия Иво Христов алармира за случая в профила си в обществената мрежа.
Още по тематиката
" 39-годишният Селяхатин Юрюн, деятел на Демократичната партия на народите и някогашен претендент за кмет на град Улудере, окръг Шърнак, през днешния ден трябваше да бъде освободен от пандиза в Казичене, а на 29 септември трябваше да се яви в административния съд на дело за бежански статут. Вместо това е претрупан в бронирана кола и отведен до границата, където към 16,00 часа е предаден на турските управляващи ", гласеше постът на Христов.

Във връзка с изявления в онлайн-издания, съдържащи манипулативни внушения за противозаконни дейности на чиновници на Дирекция „ Миграция “ – „ експулсиране “ и „ депортация “ в Република Турция на турски жител, Министерство на вътрешните работи изрично декларира, че те не дават отговор на истината.

Ето и формалното известие на вътрешното ведомство:

След изтърпяване на наказване отнемане от независимост за период от общо 9 месеца в български затвор, на 18.09.2020 година от чиновници на Главна дирекция „ Гранична полиция “ по отношение на пребиваващия нелегално на територията на Република България непознат жител Селехаттин Юрюн е приложена мярката „ връщане до страна на генезис “ в осъществяване на Споразумението за реадмисия сред Европейски Съюз и Република Турция.

Процедурата по осъществяване на мярката е почнала още на 02.09.2020 година, откакто в Министерство на вътрешните работи е постъпило писмо от Министерството на правораздаването, Затвора в гр. София, с което според законовите си пълномощия министерството е известено, че непознатият жител Селехаттин Юрюн ще бъде освободен на 18.09.2020 година

След осъществени информации в осведомителните масиви на Министерство на вътрешните работи е открито, че лицето е с отхвърлен статут на емигрант и с наложена административна мярка „ връщане до страна на генезис “ от 18.12.2019 година, според член 41 от Закона за чужденците в Република България.

В структурите на Министерство на вътрешните работи не е постъпвала спомагателна информация за смяна в статута на непознатия жител Юрюн. В тази връзка Главна дирекция „ Гранична полиция “, като способен орган по осъществяването на Споразумението за реадмисия сред Европейски Съюз и Република Турция, и поради на това, че не съществуват спънки от юридически темперамент, сътвори нужната организация неотложно след освобождението на Селехаттин Юрюн от пандиза в гр. София на 18.09.2020 година той да бъде изведен отвън общите граници на Европейския съюз.

След сключването на Споразумението за реадмисия сред Европейски Съюз и Република Турция, от 2016 година до момента, единствено от територията на Република България са били изведени 431 лица, пребиваващи нелегално у нас.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР