Министерство на вътрешните работи е получило дарения за 1 195

...
Министерство на вътрешните работи е получило дарения за 1 195
Коментари Харесай

МВР - хем с най-голям бюджет, хем все така си получава дарения

Министерство на вътрешните работи е получило дарения за 1 195 421 лева за предходната година макар бюджета си от над 1 милиарда лева Това сочи инспекция на вестник " Сега " в регистъра на уеб страницата на вътрешното министерство.
Начело измежду донорите са непознатите посолства - с 536 хиляди лв., дадени на родната полиция, с цел да се развива. Най-голямото подаяние за 2018 година е направено от Департамента по енергетика на Съединени американски щати. Той е подарил на Граничната полиция 406 290 лева в компютърни системи и конфигурации, мрежови устройства, антена, камера и кожух за нея, аварийно електронно зареждане, радиационен портален екран и захранващо табло. Тайните служби на Съединени американски щати са подарили на отдел " Киберсигурност " преносими компютри, твърди дискове, принадлежности и фенерчета за 12 хиляди лева Англия е дарила „ профилирано съоръжение за оперативни цели “ на стойност 75 338 лева Дирекция " Миграция " е получила от " Български червен кръст " 38 755 лева в техника, медикаменти, материали и консумативи.
Втори по ред донори са общините - там даренията са в размер на 434 644 лв., като коментарът е, че доста от даренията са от общини с по-скромни благоприятни условия. Това е изпитаната процедура за безпроблемно приемане на дарове, откогато през 2011 година стана известно, че полицията е получавала дарения от хора, които проверява. Оттогава заобикалянето на възбраната върви с цялостна мощ през общините и личните компании на Министерство на вътрешните работи .
Много кметства години наред заплащат бензина на полицейските патрулки. През м.г. общината в Несебър е дарила 66 хиляди лв. във ваучери за гориво, Приморско – 18 392 лева, Созопол – 12 000 лева, даже Камено е отделило 3376 лева Общините в бедния североизточен завършек на България – Кайнарджа и Тутракан, които едвам свързват двата края, са подарили над 11 хиляди лева в гориво на локалната полиция. Рекордьорът по дарения за 2018 година измежду общините е столичната - тя е дала на Столична дирекция на вътрешните работи филтри за фини прахови частици за еднократна приложимост, сонди, газанализатори, аксесоари към тях и филтри за водна батерия на стойност 68 хиляди лева Столичната полиция е получила от Държавния фонд „ Земеделие “ компютри, лазерни принтери, копирни и сканиращи устройства, както и 3 автомобила " Лада Нива “ за 24 хиляди лв.. Автомобили е получило и пловдивското Първо районно ръководство. Кметствата Куклен и Родопи са му дарили „ Ланд Ровер “ за 10 хиляди лв. и " Шкода Фабия “ за 5 хиляди лв.. Пожарната в Кюстендил пък е получила от общината " товарен автомобил " за 53 000 лева Община Варна е помогнала със строителни материали за 53 000 лева „ Пожарна сигурност “. Полицията в Ямбол също е получила от общината пари за ремонт – 20 хиляди лв..
Продължава и практиката горските и ловните стопанства да дават дърва за огрев на Министерство на вътрешните работи. През предходната година 12 стопанства са го създали. Най-голямото подаяние за огрев е за 2574 лв. за пожарните служби в Омуртаг и Антоново. В листата с донорите още веднъж участва и едноличната държавна компания " Безконтактни мултиплексорни вериги " (БМВ). Тя безплатно е отстъпила „ капиталов план “ на стойност 163 200 лева на Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ". От Министерство на вътрешните работи прецизираха пред в. " Сега ", че планът е за реновиране на постройка с повърхност от над 6200 кв. м, която се употребява от бранш „ Специализирани оперативни дейности” на столичната пожарна. В момента течала процедура по издаване на съответните позволения за строителство.
БМВ дълги години е монополист в производството на регистрационни табели за колите. Първоначално държавното сдружение беше под шапката на Министерство на вътрешните работи, след което през 2014 година мина под контрола на транспортното министерство. Две години по-късно компанията тихомълком беше трансферирана назад на Министерство на вътрешните работи. От тогава се възвърне порочната процедура министерството да си прави дарения посредством компанията си. ГДБОП и Граничната полиция са получили най-вече средства от задгранични донори.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР