Министерство на транспорта се допитва до всички големи производители на

...
Министерство на транспорта се допитва до всички големи производители на
Коментари Харесай

„Положението е трагично“: Гвоздейков пита големите компании за свободни влакове

Министерство на превоза се допитва до всички огромни производители на влакове в Европа дали могат в най-кратки периоди да доставят нов преносим състав за потребностите на БДЖ. Пазарното изследване, което е почнало предходната седмица, би трябвало да покаже дали водещите компании имат налични мотрисни влакове, и дали възнамеряват произвеждане до края на годината. Това сподели в интервю за Нова телевизия транспортният министър Георги Гвоздейков.

Той не уточни до кои тъкмо компании са изпратени запитванията. Информация за такава процедура липсва и в Регистъра за публични поръчки.

По думите му задачата е модернизацията на железниците да стартира в най-кратки периоди, защото преносимият състав, който ще бъде обезпечен със средства от Плана за възобновяване, покрива 50% от потребностите на БДЖ. В запитването са посочени базовите характерности, на които би трябвало да дава отговор преносимият състав, с цел да е съчетаем с българската жп мрежа.

Целта е това да са влакове от ново потомство, които страната може да придобие в незабавен порядък още преди доставките по ПВУ “, изясни още Гвоздейков.

С търсенето на смяна министърът оправда и управителните смени, направени по върховете на железниците предходната седмица – вест, която първо екипът на Economic.bg заяви.

Като министър диря друг резултат от това, което е сега. Първата стъпка е да потърся други хора и да покажем друг резултат… Сменил съм ги поради резултатите, само че и безхаберието. “

Той разяснява, че задачата на новото управление на БДЖ е да стартира модернизацията незабавно, тъй че пасажерите да имат улеснение и комфорт. По думите му развиването и промяната закъснява със 70 години, вследствие на „ безхаберие “.

Ползваме сериозен финансов запас и не може да покажем резултат толкоз години. Положението е трагично. “

До 2026 година България би трябвало да разполага с осъвременена инфраструктура и с преносим състав. Влаковете ще се движат със 160 км/ч, а не с повече, защото при проектирането на обектите са отхвърлени по-високите оптимални скорости.

Гвоздейков съобщи, че би трябвало да се има поради дребната територия на страната ни и предизвикателния терен за строителство – фактори, които не разрешават по-големи скорости и поради които модернизацията се прави на старите трасета.

И това да реализираме, ще е триумф. Сега има сектори в ремонт с ограничаване до 30 км/ч. “

По отношение на почналото следствие на Европрокуратурата за корист с евросредства при планове на НКЖИ, Гвоздейков разяснява, че „ някой в България не си прави работата, а Европа ни демонстрира, че ние не може да се оправяме с ръководството и контрола на такива планове и когато стане това крадене, никой не го вижда. “

Може би в историята на Министерство на превоза за пръв път влиза Европрокуратура, тъй като им е пристигнало до гуша да се наливат пари и да няма нищо насреща. “

Министърът добави, че все още инспекцията е ориентирана към изпълнителите, само че допусна, че скоро ще се разшири и в министерството, и в НКЖИ.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР