Министерство на правосъдието публикува днес обявление за провеждане на процедура

...
Министерство на правосъдието публикува днес обявление за провеждане на процедура
Коментари Харесай

Министерство на правосъдието обяви процедура за подбор на кандидати за български съдия в ЕСПЧ

Министерство на правораздаването разгласява през днешния ден съобщение за осъществяване на процедура по асортимент на претенденти за български арбитър в Европейския съд по правата на индивида.

Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ) е интернационален съд със седалище в Страсбург, Франция, юрисдикцията на който се разгръща върху всички страни членки на Съвета на Европа, утвърдили Конвенцията за отбрана правата на индивида и главните свободи („ Конвенцията " ), в действие за България от 1992 година. Броят на съдиите в Европейски съд по правата на човека е същият като на държавите-страни по Конвенцията. Съдиите биват избирани за мандат от девет години и не могат да бъдат преизбирани.

Във връзка с приключването на мандата на българския арбитър Йонко Грозев на 12 април 2024 година Министерството на правораздаването афишира процедура по асортимент на претенденти за нов български арбитър в Европейски съд по правата на човека.

Процедурата по асортимент на претенденти за арбитър в Европейски съд по правата на човека включва следните съществени стадии:

1/ издание на съобщение за осъществяване на процедура по подбор;

2/ подаване на заявление и документите на кандидатите;

3/ допускане по документи на кандидатите;

4/ писмен тест по британски и френски език за засвидетелствуване на степента на притежаване на съответния непознат език за претендентите, които не са удостоверили владеенето на езика с документи;

5/ обществено събеседване, в това число на британски и френски език, с издържалите писмения тест по непознат език претенденти и с претендентите, освободени от неговото полагане;

6/ оценяване, класиране и оповестяване на избраните от Комисията претенденти в главен лист по азбучен ред и в авариен лист съгласно класирането;

7/ приемане на решение на Министерския съвет за одобрение на националните претенденти в главен и авариен лист.

Изискванията, на които следва да дават отговор претендентите, както и документите, които следва да показват, са посочени в заповед на министъра на правораздаването. Заповедта е съобразена с Препоръките, Резолюциите и Насоките на Съвета на Европа, както и отчетите на Консултативната група от специалисти по кандидатурите за избор на съдии в Европейски съд по правата на човека.

Кандидатите подават заявката и нужните документи за присъединяване в подбора в период до 17.00 ч. на 17 февруари 2023 година, в Центъра за административно обслужване на Министерството на правораздаването - гр. София, ул. „ Славянска " № 1 или по ел. поща на адрес: [email protected].

Имената на класираните от Комисията по подбора претенденти в главен и авариен лист ще бъдат оповестени на формалната интернет страницата на Министерството на правораздаването и сложени на таблото за разгласи в постройката на Министерството на правораздаването - гр. София, ул. „ Славянска " № 1.

Списъците с имената на класираните претенденти се съгласуват по реда на член 32 от Устройствения устав на Министерския съвет и на неговата администрация и се утвърждават с решение на Министерския съвет.

Имената на утвърдените претенденти и техните автобиографии се изпращат до Консултативната група от специалисти по кандидатурите за избор на съдии в Европейски съд по правата на човека най-късно до 21 май 2023 година Консултативната група е основана от Комитета на министрите на Съвета на Европа на 10 ноември 2010 година (Резолюция CM/Res(2010)26) за да поучава страните - страни по Европейската спогодба за правата на индивида по отношение на и дали претендентите за арбитър в Европейски съд по правата на човека дават отговор на изискванията, посочени в член 21, параграф 1 от Конвенцията. Съгласно изискванията на член 5, параграф 1 от гореспоменатата резолюция, преди да показват лист с претенденти на ПАСЕ, държавите-страни по Конвенцията би трябвало да препратят имената и автобиографиите на претендентите на Консултативната група, с цел да получат нейното мнение. Съдиите се избират от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа от лист от трима претенденти, препоръчани от всяка страна.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР