Министерство на правосъдието предлага по-леки наказания за обида и клевета,

...
Министерство на правосъдието предлага по-леки наказания за обида и клевета,
Коментари Харесай

Предлагат по-леки наказания за обида и клевета, но по-тежки за ксенофобия и расизъм

Министерство на правораздаването предлага по-леки санкции за засегнатост и клюка , само че по-тежки за закононарушения по расистки и ксенофобски подбуди. Това излиза наяве от две държавни решения.

Освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказване, когато обект на засегнатост или клюка е орган на власт. Това плануват новите промени в Наказателния кодекс (НК), препоръчани от Министерство на правораздаването.

Проектът планува също понижаване на размера на санкциите при засегнатост и клюка , в това число в случай че са били афектирани обществени персони.

Промените са стимулирани от редица неоправдателни решения на Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) против България, установяващи нарушавания на свободата на изразяването на отзиви, регламентирана в член 10 от Европейската спогодба за отбрана правата на индивида и главните свободи (ЕКПЧ).

Извън това в Националния проект за възобновяване и резистентност е планувано влизане в действие на промени в правната рамка, свързани със отбрана на лицата, които подават сигнали за нарушавания на законодателството. Измененията в относимата правна рамка включват и промени в регламентацията в Наказателния кодекс, обвързвана с закононарушенията засегнатост и клюка, които да обезпечат сходство с Конвенцията за отбрана правата на индивида и главните свободи на Съвета на Европа и решенията на Европейския съд за правата на индивида.
През последните години в България се следи и друга отрицателна наклонност по отношение на правната уредба и използването на института на клеветата. Тя се показва в възходящия брой частни наказателни каузи за клюка против жители, заведени от длъжностни лица, след подадени тъжби и сигнали против тях при и във връзка осъществяване на службата им.

В тази връзка се оферират промени в член 78а от Наказателен кодекс, който да дава опция жителите да могат да бъдат освобождавани от наказателна отговорност при засегнатост и клюка против орган на властта, когато са изпълнени всички други условия на член 78а от Наказателен кодекс.

Намаляват се долните граници на санкциите, планувани в член 148, алинея 1 и 2 надлежно на петстотин и хиляда лв.. Така от една страна се пази свободата на изложение на мнение от страна на публицисти и други публични фигури, като се лимитира опцията за налагане на несъразмерни и непропорционални на осъщественото парични наказания.
Премахва се квалифицираният състав по член 148, алинея 1, т. 3 във връзка с закононарушението „ засегнатост “, който е използван и във връзка с закононарушението „ клюка “. По този метод националното законодателство се хармонизира с условията на откритото в практиката на Европейски съд по правата на човека предписание, че длъжностните лица могат да бъдат обект на социална рецензия в по-широк обсег по отношение на изпълняваните от тях публични функционалности.

Същевременно се вкарват по-тежки санкции и задруги закононарушения с изключение на ликвидиране и телесни повреди, когато са осъществени по расистки или ксенофобски подбуди - отвличане; незаконно отнемане от свобода; принуда; закана; следене; обида; опозоряване на набожен храм или надгробен паметник; незаконно заличаване или разваляне на непозната вещ; подбудителство към осъществяване на закононарушение и палеж.

В глава четиринадесета „ Престъпления срещу мира и човечеството “ на Наказателен кодекс се предлага нова редакция на член 419а, предвиждаща да се носи наказателна отговорност за обществено оправдаване, отказване или жестоко омаловажаване на сходни закононарушения, осъществено по метод, който може да сътвори заплаха да се упражни принуждение или да се сътвори ненавист против обособени лица или групи от хора, обединени по раса, цвят на кожата, вяра, генезис, национална или етническа принадлежност. Наказателна отговорност категорично ще се носи и за обществено оправдаване, отказване или жестоко омаловажаване на закононарушенията, осъществени по време на и по отношение на националсоциалистическия режим.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР