Министерство на правосъдието е подготвило искане за тълкуване на разпоредби

...
Министерство на правосъдието е подготвило искане за тълкуване на разпоредби
Коментари Харесай

Данаил Кирилов: Подготвихме искане за тълкуване на разпоредби от Конституцията във връзка с тримата големи

Министерство на правораздаването е подготвило искане за пояснение на разпореждания от Конституцията, във връзка с подготвяните законодателни промени по отношение на осъществяване на дейно наказателно произвеждане при данни за осъществено съзнателно закононарушение от общ темперамент против основния прокурор и ръководителите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС).

Това съобщи министърът на правораздаването Данаил Кирилов през днешния ден в предаването „ Свободна зона “ на ТВ Европа. По думите му настояването следва да бъде импортирано в Министерски съвет – органът, който има право да насочва тълкувателни въпроси към Конституционния съд. „ Дефинирали сме седем основни въпроса, по които се надявам да имаме и мнението на Конституционен съд, във връзка с настоящата конституционна рамка “, посочи Кирилов.

Той изясни, че направеният закон за изменение и допълнение на Наказателно процесуалния кодекс е съгласуван с настоящата Конституция и дава отговор на рекомендациите от Механизма за съдействие и инспекция на Европейския съюз.

По отношение на това по какъв начин този въпрос е организиран в други правни системи правосъдният министър напомни, че съгласно българската конституция воденето на следствия и повдигането на обвинявания е извънредно пълномощие на прокуратурата на Република България.

Кирилов бе безапелационен, че и в този момент настоящата правна рамка дава опция основният прокурор да може да бъде разследван от собствен зависещ и че не приема изказаните в общественото пространство подозрения, че тази правна опция не се употребява заради боязън у подчинените прокурори. Направи съпоставяне с ситуацията на редовите съдии изправени пред догадка да отсъждат против ръководителя на Върховен касационен съд, да вземем за пример, от който зависи, дали те ще бъдат командировани и в каква среда ще работят.

В умозаключение министър Кирилов съобщи, че през последните години се следи наклонност към затвърждаване на оздравителните процеси в правосъдната система и повишавана на отговорността на магистратите и тяхната самодисциплина.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР